9 entry daha
  • dede korkut hikâyelerinin bazı özellikleri şunlardır:

    - bu hikâyelerde olay kahramanları deli dumrul, boğaç han, salur kağan, .. gibi her hikâyede değişmektedir. milli destanlarda bütün olaylar tek bir kahraman etrafında geçer. dede korkut hikâyelerinde de bu özellik olsaydı milli destan denebilirdi. çünkü hikâyelerde kahramanlık olayları anlatılmaktadır. bu eserlere tam olarak milli destan diyemiyoruz. eserlere hikâye denilmesinin sebebiyse günümüz hikâye tekniğine uygun olarak ( yer, zaman, kahramanlar ve olay ) oluşturulmalarıdır. (teknik olarak hikâye, konu olarak destan diyebiliriz.

    - milli destanlar bir milletin kahramanlıklarını anlatan uzun manzum eserlerdir. dede korkut hikâyelerinde oğuz türklerinin kahramanlıkları anlatılmaktadır. ancak zamanında yazıya geçmedikleri için manzum olma özelliğini kısmen kaybetmiş, yarı manzum, yarı mensur hikâye haline gelmişlerdir.

    - hikâyelerin dili destan kültürünün gerektirdiği gibi ait olduğu milletin kültür zenginliklerini ve yaşam biçimini en güzel şekilde yansıtan mükemmel bir dildir. türkçenin eşsiz şaheseri durumundaki bu dil, halk ağzında süzüle süzüle adeta birer atasözleri ve deyimler dizisi haline gelmiş, bol sıfatlar, benzetmeler ve ikilemelerle daha da zenginleşmiştir.

    - hikâyelerin üslubu destan diline uygun, yalın, açık, keskin; fakat coşkulu, heyecanlı ve ihtişamlıdır

    - destanlarda tabiat ve tabiat unsurları önemli bir yer tutar. dede korkut hikâyelerinin özellikle dua bölümlerinde su, ağaç, gibi tabiat unsurlarına çok önem verilmiştir.

    - hikâyelerin anlatıcısı olan dede korkut "alp" insan tiğinin sembolüdür. önemli bir işe karar verileceği zaman akıl danışılan bilge kişi olarak karşımıza çıkar.

    - bu hikâyelerde oğuz türklerinin günlük yaşamıyla ilgili olan her şey tüm canlılığıyla gözler önüne serilmiştir. türk aile yapısı aile bireylerinin birbirine bağlılığı, çocuk yetiştirme biçimleri, misafir ağırlama adetleri gibi pek çok gelenek ve görenek bu hikâyelerde yaşatılmış, bir kısmı günümüze dek ulaşmıştır.

    - türk toplumunda kadına verilen değer ve kadının sorumlulukları bu hikâyelerde canlı örneklerle görülmektedir. kadınların yönetimde söz sahibi olduğunu, kendilerine ait mal varlığı bulunduğunun, en önemli görevlerinin iyi bir çocuk yetiştirmek olduğunu, ... bu hikâyelerde görüyoruz.
81 entry daha
hesabın var mı? giriş yap