8 entry daha
  • - charles de gaulle yeniden iktidara geldiğinde fransız sağı bayram yapmıştı. çünkü cezayir bağımsızlık hareketi ((bkz: #112752659)) gittikçe şiddetleniyordu ve bu uzun adam(!) bu isyanı demir yumruğu ile bastıracaktı.
    - fakat işler hiç de bekledikleri gibi görüşmedi. de gaulle bağımsızlık isteyen gruplarla görüşmeye başladığında özellikle ordudaki milliyetçi genç subaylar tam bir şaşkınlık hali yaşadılar. önceleri bunun bir oyun olduğunu düşünseler de ihtiyar kurt cezayir yükünden kurtulmakta kararlıydı.
    - işte bu süreçte ordu içinde kurulan bu örgüt özellikle cezayir'de isyanlar çıkarmış ve suikastler düzenlemişse de başarılı olamamış ve en nihayet 3 temmuz 1962 yılında cezayir bağımsızlığını almıştır.
    - bu hayal kırıklığı örgütün kalıntılarının 22 ağustos 1962 tarihinde le petit-clamart mevkiinde de gaulle'ye kurşun sıkmaya kadar işi götürmelerine sebep olur.
    - de gaulle saldırıdan kurtulur, girişimin tetikçileri ve lideri yarbay jean bastian-thiry yaklanır ve kurşuna dizilir. oas defteri de kapanır.
    - daha sonrasını konu olan hayali olaylar the day of the jackal romanına ve aynı adlı filme konu olur.
hesabın var mı? giriş yap