7 entry daha
  • eğitim bilimlerinde birçok arkadaşımız tarafından yanlış bir biçimde "herhangi bir uygulamaya tabi tutulmayan, hatta mahrum bırakılan" gruptur. oysa bu grubu başka eğitimlerden mahrum bırakırsak haliyle deney grubundan daha geride olacaklar, öyle değil mi arkadaşlar?

    ben bu durumu sizlere bir analojiyle açıklamaya çalışayım. bakara suresi 31., 32. ve 33. ayetlerinde şöyle deniyor;

    ve adem’e bütün isimleri öğretti. sonra bunları meleklere gösterip "sözünüzde doğru iseniz şunların isimlerini bana söyleyin" dedi.

    "seni tenzih ederiz! bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. en kamil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin" cevabını verdiler.

    “ey adem! bunların isimlerini onlara bildir” dedi. onlara bunların isimlerini bildirince de “size ben göklerin ve yerin gizlisini kesinlikle bilirim; yine sizin açıkladığınızı da gizlediğinizi de bilirim, demedim mi!” buyurdu.

    değerli arkadaşlarım yukarıdaki örnekte allah'ı araştırmacı, adem'i deney grubu, melekleri de kontrol grubu olarak düşünebilirsiniz. burada araştırmacının yaptığı en büyük hata kontrol grubunu herhangi bir eğitimden/uygulamadan mahrum bırakmasıdır. kontrol grubu tabi ki kendine öğretilmeyeni bilemez arkadaşlar. böyle bir durumda allah'ın kontrol grubunu hiç işe karıştırmayıp adem'e tek grup öntest-sontest yapması gerekirdi. gerçi buradaki örnekte adem rastgele örneklem yoluyla belirlenmediği için kendisine yapılan uygulamayı "yarı deneysel uygulama" sınıfına koyabiliriz.
hesabın var mı? giriş yap