6 entry daha
  • sistine kilisesini boyamamak icin papa`yla taki$mi$, omzuna bir sopa yiyince ikna olmu$tur.
    genc ya$inda ba$ladigi heykeltra$ligi olene dek surdurmu$, ve hatta ya$liliginin dorugundayken bile onu izleyen bir tarihcinin agzindan ' oyle hizli cali$iyordu ki, 3 ki$inin bir ta$i i$leyecegi gibi heykel yapiyordu sanki' lafini almi$tir.
    her zaman resmi heykelden daha alt bir sanat olarak gormu$tur, gencecikken yaptigi me$hur pieta 'si ile me$hurlugu yakalami$tir. bu heykelini burada anlatmak yersiz, ama gene poz olarak meryemin kucaginda ki , carmih'dan indirilmi$ isa nin cesedi olarak anlatilabilir.
    sonraki buyuk ve unutulmaz projesi david heykeli olmu$tur. cok uzun zamandir ortalikta gezinen ve ba$ka bir heykeltra$a ait olan 7m 'den buyuk bir mermeri alip i$lemi$, ve heykel tarihine antik donemden beri belki de yapilmi$ en buyuk eseri kazandirmi$tir.
    bu heykelle ilgili bir de soylence vardir. michelangelo heykeli i$lerken, $ehir buyuklerinden biri gelir ve burnu biraz buyuk olmami$ mi hocam? der. o da caktirmadan platform da kalmi$ mermer tozundan biraz avucuna alir ve hicbir$ey yapmadan sanki burnu i$liyormu$ gibi yaparak avucundan onlari doker. nasil oldu hocam der sonra da bu ukala ki$iye, super super cevabini alir.
    david den sonraki en buyuk cali$masi freud'un da ustune inceleme yazacagi , ve yine insanligin gordugu en onemli heykellerden biri olan , papa'nin mezari icin yapilmi$ olan musa heykelidir. freud gibi oturup musanin pozu uzerine 40.000 yorum yapmak gereksiz, ama bu kadar yoruma acik bir hareket silsilesi ve yuz ifadesi icermektedir heykel.
    yarim biraktigi cali$malari olan ve yine papa`nin mezari icin yapildigi bilinen esirler serisi sanki michelangelo'nun heykel icin soylediklerini dogrular nitelikte yarim birakilmi$ ama mukemmeldir; ve o aynen $oyle demi$tir, ben heykeli yapmiyorum, sadece mermeri gereksiz taraflarindan ayiriyorum, ve icinden o heykel doguyor (boyleydi galiba).
    ressamlik ve heykeltra$liktan ba$ka en buyuk ozelligi ic mimarligi ve mimarligidir. floransa da yaptigi kubbe ile butun avrupaya esim kaynagi olmu$tur, ve bir cok papalik binasinin alinlik dizaynlarindan tutunda ic yapilarinin gorunu$une hatta merdivenlerine kadar kendisi cizmi$ ve uygulami$tir.
    hayati boyunca aynen leonardo gibi bir kadinla adam gibi bir ili$kisi olmadigi soylenmi$tir. freud ise klasik olarak 'bu adam ibne! ' ciki$ini yapmi$tir.
    michelangelo 'nun en sinir bozucu yani ciraklari ile birlikte pek cok projesini ve cizimlerini yok etmi$ olmasi , geriye eserlerin kendilerinden gayri cok az iz birakmi$ olmasidir. hayatinin sonunda yaninda kalan son ciragi ile bir carmih'tan indirili$ sahnesini yontarken hayata veda etmi$tir gec bir ya$inda.
    $iirleri, heykelleri, resimleri , binalari , en onemlisi de rafael gibi buyuk pek cok ressamin (ki kendisi $ahsen rafael'den uzun bir sure nefret etmi$, 'ben ogrettim o herife bildigi her$eyi resim hakkinda' demi$ ama rafael'in onu bir ogretmen olarak belledigini gorunce bu soyleminden caymi$tir) uzerinde biraktigi yuzyillar boyu surecek etkidir.
    kendisinin boyadigi mah$er freskosu yine sistine kilisesindedir, ve michelangelo kendisini burada bir azizin elinde tuttugu bir soyulmu$ insan derisi gibi resmetmi$tir. kendisinin acili ve anlamini bulamadigi hayatinin etkisi olarak yorumlanmi$tir bu caglar boyu.
    sistine kilisesi yine restorasyondan gectikten sonra ne kadar mukemmel ve canli renklere sahip oldugu meydana cikmi$, michelangelo'ya atfedilen "karanlik" lakabi ile alakasi olmadigi meydana cikmi$tir son yillarda ortaya cikan bomba bir geli$me olarak.
    ve yine kendisinin olumunden sonra kiyamet freskosu bir ba$ka ressam tarafindan papanin onayiyla boyanarak ciplak isa, yani pipisi falan meydanda olan dunyanin tek isa'si boyanmi$ ve boylece akillarinca dustura uydurulmu$tur.
    gelmi$ gecmi$ en buyuk ustalardan michelangelo'yu buradan selamlar, entry/2 deki gibi bir ninja tosbaga olarak anildigi icin ozur dilerim.
241 entry daha
hesabın var mı? giriş yap