2 entry daha
  • almanya'da 1954'de "chemie grünenthal" firması tarafından geliştirilen, 1956'da nrw içişleri bakanlığına izin başvurusunda bulunan ve 1957'de alınan izinle piyasaya sürülen uyku ilacı.

    1960'a kadar giderek artan yeni doğumlarda gözlemlenen biçimsizliklerin/fiziki kusurların/sakatlıkların** (bknz.: #16234719) artışından dolayı yapılan araştırmalar sonucu sözkonusu ilacın etkisi tespit edildi ve ilaç 1961'de piyasadan çekildi.

    sonraki zamanlarda, bu ilaçtan etkilenen kişilere tek seferlik ve aylık finansal tazminat ödendi/ödeniyor. konu ile alakalı daha fazla bilgi için: conterganstiftung.

    bu skandal, etkilediği kişiler üzerinde elbette çok derin yaralar bıraktı. bu etkilerin yanı sıra almanya'da ilaçların araştırılması ve piyasaya sürülmesi sürecinde köklü değişikliklere yol açtı. bu değişiklikler sayesinde piyasaya sürülen ilaçlar için gerekli araştırmalar ve kontroller daha bilimsel hale getirildi. (bknz.: bfarm). böylelikle bir ilaç piyasaya sürülmeden önce çesitli bağımsız kurumların ve enstitülerin denetlemesinden geçmesi ve onay alması şartı getirildi (örn. paul ehrlich enstitüsü).
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap