1 entry daha
  • 1908-1969 yılları arasında yaşamış türk şair.yurt, ulus ve ataturk konulu siirleriyle tanınmıs, toplumsal duyguları, coskulu bir dille islemistir.

    23 temmuz 1908'de erzincan'da dogdu, 24 ekim 1969'da istanbul'da oldu.ilk ve ortaokulu anadolu'nun cesitli kentlerinde okudu. kayseri lisesi'ni ve 1932'de zonguldak yuksek maden muhendis okulu'nu bitirdi.meslegi konusunda staj icin fransa'ya gitti.donusunde bir sure iktisat bakanlıgı merkez maden muhendisligi'nde calıstı. turk dil kurumu yazmanlıgı gorevinde bulundu.1934-1936 yıllarını ataturk tarafından gonderildigi londra'da gecirdi.halkevleri mufettisligi yaptı.1941'de erzincan milletvekili secildi.siyasal yasamdan cekilince, robert kolej'de ogretmenlige basladı.1949'dahaftalık sanat dergisi sadırvan'ı cıkardı.1961'de kurucu meclis uyesi oldu.trt yonetim kurulu baskanlıgı, akbank'ta musavirlik, trt program uzmanlıgı gibi gorevlerde bulundu.

    behcet kemal caglar'ın halk siiri geleneginin bicimsel ozelliklerine baglı kalarak yazdıgı siirlerinin baslıca teması ve kaynagı ataturk devrimleri, yurt sevgisi, ulusal duygulardır.devrim sairi olarak bilinen caglar, bu alanda etkili siirler yazmıstır.

    "ankaralı asık omer" adını kullanarak halk siiri turunu denemis, manzum oyunlar ve destanlar yazmıstır.

    baslıca ıcraatları: siir: erciyastan kopan cıg, burada bir kalp carpıyor, benden iceri(butun siirleri), behcet kemal caglar: son siirleri.manzum oyun: coban coban,atilla. gezi: hur mavilikte. destan: malazgirt zaferinden, istanbul fethine.inceleme: namık kemal, hasan ali yucel. cesitli: dolmabahce'den anıtkabir'e kadar, kur'an-ı kerim'den ilhamlar,ataturk denizinden ilhamlar,bugunun diliyle ataturk'un soylevleri

    (copy~paste, işte şurdan: http://www.geocities.com/berkberksoy/sag_b.html)
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap