1 entry daha
  • donald trump sayesinde sıklıkla gündeme gelen, amerikan sisteminde başkanın hangi hallerde görevden alınacağını veya görevi devredeceğini düzenleyen madde (bkz: #113835620)

    başkan görevi gönüllü olarak devretmek istediğinde bu maddenin 3. bölümüne göre hareket edilir. bu durumda, başkan senato ve temsilciler meclisi liderlerine yazılı bir beyanda bulunarak görevlerini yerine getiremediğini ve yetkilerini kullanamadığını bildirerek başkanlık görevini başkan yardımcısına devrettiğini bildirir.

    başkan görevi gönüllü olarak devretmek istemediğinde, bu maddenin 4. bölümüne göre hareket edilir. bu durumda, başkan yardımcısı ile kabine üyeleri başkana ve senato ve temsilciler meclisi liderlerine yazılı bir beyanda bulunarak başkanın görevlerini yerine getiremediğini ve yetkilerini kullanamadığını bildirerek başkan yardımcısının başkanlık görevinini ivedilikle üstlenmesi gerektiğini bildirir.

    özetle, 3. bölüm uyarınca başkan görev ve yetkilerini gönüllü olarak devrederken, 4. bölüm uyarınca başkanın kendi ekibi, çoğunluk oyuyla, görevi başkan yardımcısına devreder. (bkz: 6 ocak 2021 amerika protestoları) nedeniyle bu 4. bölüm uyarınca bir görevden almanın yaşanabileceği yönünde iddialar var.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap