18 entry daha
  • sebebinden emin olmasam da bende mevcut olan durum. excessive daytime sleepiness. kesin var.

    bunu da kendime not olarak yazıyorum. dönüp bakması kolay olur.

    sebebini net olarak bilmemek insanı mental olarak da yoruyor.

    dehb'den olabilir, ama ilaç kullandığım halde sabahları dayak yemiş gibi kalkmayı ve akşamüstüne kadar tam anlamıyla ayılamamayı açıklamaz. yani, uzmanı değilim ama bence açıklamıyor.

    uyku apnesi olabilir, ama apne-hipoapne indexim 6.2 çıkmış. raporda hafif plms ve hafif uyku apnesi olduğu yazıyor. doktor beni narkolepsi şüphesiyle teste sokmuş.

    burundan septum deviasyonu ameliyatı oldum. o kanalda sorun yok. son doktor muayeneme göre(kbb) boğazda da yok.

    belki ikisi de vardır emin olamıyorum hiçbir şeyden.

    rem, evre 1, evre 2, evre 3 yüzdeleri kiminin normalin çok az altında, kiminin çok az üstünde.

    plms için gece alınan parkyn diye bir ilaç vermişti doktor. ama pek işe yaradığını söyleyemem.

    cpap denedim işe yaramadı. basınç ayarlarıyla alakalı bir problem olabilir. onu değiştirmem gerekebilir.

    ağız protezi denenebilir. ama ahi zaten düşük. yani ne kadar faydalı olur muamma ama bir seçenek yine de.

    b12 vitamini yazdı doktor, bir kutu kullandım ama kayda değer bir etkisini göremedim. d3k2 vitamini kullanıyorum sorun devam ediyor.

    şu ara circadian rhythm'den şüpheleniyor sanırım doktor. kimi insanda bu metabolizma saati doğru ritme sahip olmayabiliyormuş okuduklarıma göre. 1 ay boyunca hangi saatte uyursam uyuyayım 7.30 8.00 gibi uyanacağım. bu da iyileşme getirmezse sanırım totalde epey şeyi elemiş olacağız.

    eğer bu işi çözersem, ya da en azından çözüm olmadığına dair kanıt elde edersem... yani aklıma buna eşit bir şey gelmedi. ne adasam?

    kesin epeyce büyük bir hayvan olur. sorunla orantılı olması lazım. neyse çözdükten sonra bakarım o kısmına.

    edit: erişkin fil fiyatlarına hakim olanlar yeşillendirebilir. veganlar, bakın işinize kardeşim.

    edit 2(09.01.2021): melatonin eksikliği diye bir olay varmış ilk defa duydum. ilgilenenler google’da melatonin deficiency diye aratabilirler. semptomlar epey benzer. hatta tedavi edilmeyen tıkayıcı uyku apnesi şikayeti olanlara melatonin takviyesi verilince şikayetlerinin azaldığı gözlenmiş bir çalışmada. örnekleme dikkat etmedim.

    edit 3(12.01.2021): hekim bir sözlük yazarına danıştım, uyku hijyeni konusunun üzerine gitmem gerektiğinden bahsetti. ben de onu yapıyorum. gece o oda zifiri karanlık olacak. bir de uyku bandı... misler gibi. bir de tıkaç. uykum hafif çünkü. kendi doktorum da, aferin koçum böyle devam dedi uyku düzeni hakkında. melatonin kullanımı sorusuna ise, doğal olarak uyku düzenimi oturtursam ve uyku hijyenini sağlarsam daha iyi olacağını ama bazı hastalarının melatoninden fayda gördüğünü ve istersem düşük dozdan başlayarak deneyebileceğimi söyledi. bakalım.

    edit 4(21.01.2021): uyku düzenlemesi ve uyku hijyenini arttırmak pek bir işe yaramadı. kaçta yatıp kaçta kalkacağını bilmek her şeye rağmen iyi. programı ona göre belirleyince zaman yönetimi daha rahat oluyor. 1 mg fast dissolve melatonin kullanacağım. aslında time release olanlardan almak istiyordum ama düşük dozu türkiye'de zor bulunuyor anladığım kadarıyla. fast dissolve işe yaramazsa yurtdışından düşük doz time release almayı deneyeceğim.

    bu arada alanım tıp değil, çok da cahilce bir çıkarım olacak ama anladığım kadarıyla uykuyu sürdürmekte sorun yaşıyorsanız time release, uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız fast dissolve daha mantıklı gibi. ben de düzenli uyuyup uyanmaya başladığımdan beri uyku hijyenim çok üst seviyede olmasına rağmen(kulak tıkacı, karartma perdeleri, sessiz ortam ve göz bandı) yine de gece en az 1-2 kez uyanıyorum. gece 4te yatıp öğlen 12de uyandığımda uyanmıyordum, uyansam bile hatırlamıyordum?

    bu arada yaklaşık 80 çeşit uyku rahatsızlığı varmış. 3-5 taneden ibaret değilmiş yani. o yüzden enerjim yettiğince peşinden koşacağım bu işin.

    bir de beklenildiği gibi karartma perdeleri ve göz bandının sağladığı karanlık ortamda rüyalar daha uzun sürüyor, daha çok hatırlanıyor ve daha gerçekçi oluyorlar. melatonin takviyesi alan birçok kişide de aynı duruma rastlanıyormuş.

    edit 5(22.02.2021): başka bir hekim sözlük yazarımız fast dissolve ve time release farkının benim yukarıdaki düşündüğüm gibi olmadığını, hızlı çözünen melatonin tabletlerinin vücuttan uzaklaşmasının daha hızlı olduğunu bu yüzden de ertesi güne sarkan etkilerinin yavaş emilenlere göre daha minimal olduğunu belirtti. ama yavaş emilen bildiğimiz epifizin melatonin salınımını taklit ettiğinden daha çok tavsiye ediliyormuş.

    edit 6 (07.03.2021): yine bir yazar arkadaşın tavsiyesiyle magnezyum glisinat siparişi verdim. yarın gelmiş olursa başlayacağım.

    edit 7 (15.03.2021): 8 martta mg glisinata başladım ama henüz bir etkisini göremedim ama zaten çok kısa süre oldu başlayalı. aslında mg malat kullanmak daha mantıklı görünüyor benim durumumda, onu da deneyebilirim sonrasında.

    edit 8 (01.05.2021): hiçbir bokun faydası olmuyor. bir tek yürüyüş iyi geliyor. psikiyatristim somatizasyon konusunda ısrarcı. ama ben yine de pandemi bitince ya da bitmeden bir fırsatta iyi bir nörologa görüneceğim.

    (bkz: fibromiyalji)

    edit 9 (15.08.2021): küçükken yaşanmış travmatik olaylar da bu tip bir bozukluğa sebep olabiliyormuş. atipik depresyon da olabilir yani. bakalım. tedaviye başladık. gelişme olursa yazacağım.

    kendime not: wellbutrin(bupropion), mao inhibitörleri, efexor, sunosui(solriamfetol)(norepinephrine-dopamine reuptake inhibitor) modafinil modiwake vs.

    edit 10 (09.09.2021): ssri denedim ama ritalin ile birlikte serotoninin sendromuna sebep oldu(yani bence). zaten bırakacaktım doktor kontrolünde ama bugün bıraktım(yine doktor kontrolünde). bir de 1 ayı geçti hala sersemlik yapıyordu. şimdi ndri kullanacağım 2 hafta aradan sonra. bakalım..

    edit 11 (06.06.2022): olayın ucu bombok bir yere çıkabilir. yarın hastaneye tekrar gideceğim. muhtemelen bir sonuca varacağız artık.

    edit 12 (22.06.2023): evet psikiyatristim ile hipersomnia tarikatına üye olduğum konusunda anlaşmaya vardık ama anladığım kadarıyla hipersomnia denen zımbırtı da tıpkı fibromiyalji gibi diğer hastalıkları eledikten sonra konulan bir teşhis. mesela dediğim gibi uyku testine girmişim narkolepsi elenmiş, kan değerlerine bakılmış oradan kaynaklanmadığı anlaşılmış vs. sorun psikolojik kökenli olabilir üstünde çalışıyoruz. modiwake kullanmak bence metilfenidat içeren ilaçlardan daha mantıklı ama size çok hafif bir omuz atar modiwake. yürümek yine sizin işiniz. concerta veya ritalin gibi bir etki beklemeyin. geri çekilmesi de çok sıkıntılı değil ama şöyle bir sorun var ki herkese etki etmiyor. o yüzden denemekte fayda var ama büyük değişiklikler beklememek lazım bence. olayın özü de altında yatan bir sebep varsa onu bulup iyileşiyorsa iyileştirmek, yoksa da idiopatic hipersomnia olduğunu kabul edip hayatına devam etmek diyerek de bağlıyorum şimdilik. olumlu veya olumsuz gelişme olursa yine editleyeceğim. çünkü biliyorum ki oradasınız. kimse umursamasa da.

    edit 13 (29.10.2023): psikoloğumun dediğine göre sorun psikolojik(psikologlara göre psikolojik temeli olmayan bir şey zaten yok, ama şu an güveniyorum). terapiden ilerliyoruz. duxet 60dan 30a düştü, modiwake 200mg kullanıyorum. modiwake'i 2 gün alıp 1 gün almıyorum yoksa tolerans çok hissedilir oluyor.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap