7 entry daha
  • hisse senedi piyasalarında dikkat edilmesi gereken sinsi ve öngörülebilir etkidir. arçelik hisse senedinin temmuz-2017'den temmuz-2018'e kadar düşüş trendine girmesi bu etkiden kaynaklıdır. şimdi konuyu şöyle incelemeye başlayalım;

    -bildiğimiz gibi f/k oranı hisse senetlerinde pd/dd ve fd/fvaök oranlarının yanında temel finansal oranlardan biridir ve f/k oranı yıllıklandırılmış net kara göre hesaplanmaktadır. yıllıklandırılmış net kara, ilgili çeyreği önceki üç çeyrek ile topladığımızda ulaşırız. yani 06/2018 döneminin yıllıklandırılmış karı, 09/2017 12/2017 03/2018 06/2018 dönemlerinin çeyrek dönem karları toplamıdır.

    şirket çeyreklik bazda diğer çeyreklere göre çok yüksek net kat açıkladığında o çeyrekte yıllıklandırılmış karı sıra dışı bir biçimde artar ve f/k oranı düşer, f/k oranının düşmesi hissenin karına nispeten ucuz olduğu anlamına gelir ki bu hisse açısından iyidir. işte asıl felaket seneye aynı çeyrekte benzeri yüksek oranda bir kar açıklayamadığında görülür. yıllıklandırılmış net kar ilgili çeyreğin öncesindeki üç çeyrek ile birlikte toplanması ile elde edildiğine göre şirket seneye aynı çeyrekte benzeri yüksek bir kar açıklayamadığında yıllıklandırılmış net karda sert bir düşüş olacaktır. şimdi senaryo tam tersi işlemeye başladı işte, yıllıklandırılmış net kar azalınca f/k oranı arttı ve hisse bir anda karına göre pahalı hale geldi. işte bu noktadan sonra pahalı hale gelen hisse inanılmaz satışlar yiyebilir ve bu satışlar bir senelik bir düşüş trendi doğurabilir. işte buna hisse senedi piyasalarında baz etkisi deniyor.

    tüm bunları arçelik hissesi üzerinden inceleyecek olursak;

    -görsel görüldüğü üzere şirket 06/2016 çeyreğinde çok yüksek bir kar açıklamış ve yıllıklandırılmış net karı bir anda 113'ten 213'e çıkmış. fakat 06/2017 çeyreğinde benzeri bir yüksek kar açıklayamadığı için yıllıklandırılmış net kar 244'ten 152'ye düşmüş. işte burada bir ''baz etkisi'' bekleriz.

    - https://hizliresim.com/ymatk4 tam da beklediğimiz gibi olmuş ve hisse 2017 temmuzdan itibaren baz etkisiyle ciddi satışlar yemiş ve bu düşüş trendi yaklaşık %58'lik bir kayıpla 2018 temmuza kadar sürmüş. (düşüş trendindeki destek ve dirençler çizmiş olduğum fibonacciyle uyumlu)

    - https://hizliresim.com/svyffv buradaki resimde mavi çizgi bıst100 endeksini, mum grafik ise arçelik hissesini gösteriyor. gördüğü üzere 2017 temmuzda endeks yukarı giderken arçelik baz etkisiyle aşağı gidiyor. ve temmuz 2017 ile temmuz 2018 arası arçelik hissesindeki fiyat düşüşü endeksin neredeyse 8 katı.

    işte baz etkisi tam olarak budur. biraz hızlı yazdım ve maalesef uykumun gelmesi sebebiyle hiç okumadan paylaşıyorum. umarım faydalı olur.
9 entry daha
hesabın var mı? giriş yap