170 entry daha
  • bir çok farklı kültürde, başlık parası yerine çeyiz vardır. bu tam da aslında hipergami ile ilgilidir. eğer bir kadın, kendisinden daha üst statüde bir erkek ile evlenip, statü artırmak istiyorsa, o erkeği kendisi ile evlenmeye ikna edecek bir birikim ortaya koymalıdır.

    hindistan'da kadın cinayetleri başlığı altında kategorik olarak çeyiz cinayetleri vardır. adam dara düştümü, ekmek yapan karısını tandıra atar, ardından ikinci kadını alır ve bu kez de onun çeyizine konar.

    damdaki kemancı filminin ana konusu bu çeyiz meselesidir. adamın evde boy boy kızları vardır. peki ama hani bunların çeyizleri? kastedilen elbette, kanaviçe dantel değil.

    roma hukuku, kadınların getirdiği çeyizlerin idaresinin kimde olacağı, boşanma halinde bu çeyizin ne olacağı üzerine kafa yorar.

    şimdi bu roma'da 4x4 şeklinde formüle edilen bir akraba evliliği yasağı vardır. dikeyde dört kuşak geri sayıyorlar, yatayda da dördüncü dereceye kadar sayıyorlar. oluşan matristekilerin tamamı ile evlenmeniz yasak.

    ortaçağ'da kilise bu yasağı 7x7'ye çıkartılıyor. üstelik, dul bir kadınla evlenirseniz, dul kadının eski kocasının akrabaları da artık akrabalarınız oluyor. tüm bütün bunların anlamı, kendi köyünüzden evlenmeyin.

    ancak kilisenin bu 7x7 yasası beraberinde yeterli çeyizi olmadığı için evlenemeyen evde kalmış kız kuruları ordusu oluşmasına neden oluyor. "bu kızlar, hiç olmazsa kendi köylerinde, çeyizlerinin yettiği, kendi sosyal statülerine yakın adamlarla evlenebilsinler" diye7x7 prensibi, 4x4'e geri çekiliyor.

    allahın putperesti, hindusu, yahudisi, hristiyanı şunu soruyor: benim sosyal statüm var, sen ne getiriyorsun?

    adamın ortaya koyduğu bmw'sine karşılık beklediği şey am.

    pardon yavrum, bu kadınları hipergamik yapmıyor, seni amsalak yapıyor.

    amsalakların hakkından da golddigger'lar geliyor.

    atalarımız ne demiş:

    - bmw'nin anahtarını salladın mı golddiger bağdat'tan gelir.
174 entry daha
hesabın var mı? giriş yap