10 entry daha
  • ‘‘şu an çok mutluyum kesin başıma kötü bir şey gelecek.’’

    belki de hepimiz hayatımızın belli dönemlerinde ara sıra böyle düşünmüşüzdür, değil mi? peki, ya hayatında bu hissi sürekli olarak deneyimleyen ve mutluluktan korkan insanlar olduğunu söylesem. türkçe ifadesiyle çerofobi, kısaca neşe ve eğlence fobisi olarak adlandırılabilir. kişinin mutluluk duyacağını düşündüğü aktivitelere katılmaktan aşırı derecede endişe duyduğu bu durumu deneyimleyen birçok insan bulunmakta. kullanılan terimin kökeni ise; türkçe karşılığı ‘‘sevinmek’’ olan, yunanca ‘‘chero’’ sözcüğü ile yunan mitolojisindeki korku tanrısı ‘‘phobos’’tan gelen, ‘‘phobia’’ sözcüğünün birleşiminden geliyor. henüz resmi olarak hastalık statüsüne girmese de ruh sağlığı uzmanlarının bu konuyu incelemeye aldıklarını söylemekte fayda var. ve onlara göre çerofobinin sebebi kaygı bozukluğuna bağlı.

    tanımı okuduktan sonra hayalinizde oldukça mutsuz görünen bir insan belirmiş olabilir. ancak sanılanın aksine durum böyle değil. belirtiler dışa vurumdan daha çok kişinin davranış ve düşünce şekilleriyle oluşuyor. örneğin, bir parti veya konser daveti aldınız. bunun gibi sosyal ve keyifli bir ortama girme hissi sizde endişeye yol açıyorsa ve mutluluk hissine kaynaklık edecek teklifleri sürekli reddediyorsanız bu bir belirti olarak ele alınabilir.

    sonuç itibarıyla, insanların kendilerini böyle daha güvende ve rahat hissetmeleri de mümkün olduğu için mutluluktan hoşlanmayan herkes muhakkak tedaviye başvurmalıdır gibi bir tavsiye verilmiyor. ve son olarak, bu kaçınma hali kişilerin günlük hayattaki işlevlerini sekteye uğratmıyor ve kişiye stres, huzursuzluk hissi vermiyorsa herhangi bir müdahaleye ihtiyaç duyulmayabilir.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap