• sabitlenmiş entry
    bu firmanın ürettiği covid-19 aşısı için:

    (bkz: coronavac)
  • 5 entry daha
    • bulaşıcı hastalıkların engellenmesine yönelik aşı geliştiren çin merkezli biyoteknoloji firmasının sars-cov-2 (covid-19) için ürettiği ancak kendi ülkesinde belirli gruplar dışında kullanılmayan coronavac aşısını üreten firmalardan biridir.
      türkiye 50 milyon dozluk bir sipariş vermiştir. temelde güvenli olduğu kabul edilen inaktif aşı grubunda yer alır. yani vücuda virüs veriliyor fakat bu virüs inaktif durumda verildiği için bağışıklı sistemi antijenleri tanıyıp antikor üretebiliyor ancak virüs hastalığa sebep olmuyor.
      bunun dışında messenger rna teknolojili virüsler sadece virüsün belirli gen dizilerine sahip olduğu için çok daha hızlı ve ucuza üretilebiliyor (biontech). bunlardan şimdilik satmaya yanaşmadılar ve yalnızca 1 milyon adet sipariş verebildik.

      sinovac güvenli midir?
      evet, öyle görünüyor ancak uzun süreli testleri ne gösterir bilmiyoruz (her ne kadar bu tip aşılar düşük riskli olsa da).
      pahalı mıdır?
      bilmiyoruz, bir şeyler söyleniyor. üretim maliyeti çok düşük bir aşı değil ancak memlekette ne alınır ne satılır bilmiyoruz. fakat bizlere ücretsiz olacak diye belirtildi.
      çin neden kullanmıyor?
      çin salgını kontrol altına aldığını iddia ediyor. aşıya ihtiyacı olmadığını düşünüyor.
      nakliye nasıl olacak?
      belki de bu aşının tercih edilmesindeki en önemli sebep biontech gibi -70 dereceli bir soğuk zincire ihtiyaç duymaması, -20 derecelerde taşınabiliyor hatta 4derecede (buzdolabında birkaç yıl saklanabiliyor) (tercih edilme sebebi diğerlerini alamamamız da olabilir, zira biontech'te kapı duvar 2021 de bakarız denildi, moderna abd dışında yok, astazeneca sonuçları çok yeterli değil, sputnik v viral vektör teknolojili aşı tesleri bile düzgün yapılmadı.
      bu aşı beni sonsuza kadar korur mu?
      hayır, ama ne kadar korur bilmiyoruz. benzer durumlarda vücutta antikorlar 1 yıl gibi bir süre kalabiliyor. neyseki covid-19 (korona tipi virüs), influenza gibi mutasyon geçirince bambaşka bir genoma sahip olmuyor, mutantları başlangıç formuna benzer oluyor. bu nedenle aşı onun kadar sık değiştirilmek/güncellenmek zorunda değil. dezavantajı ise influenzadan çok daha ölümcül olması yani mortalitesi yüksek.
      yerli aşı?
      üzerinde çalışılıyor, türkiye'de 30 yıl okuyan bilim adamına 500 dolar maaş verirsen, hastanede sabahlayan doktora uçan tekme atarsan, okumuş artiz bunlar dersen, o da gider almanya'da yapar (alman ekonomisini şahlandırır :).
      gelen aşıyı olmalı mıyız?
      elbette, toplumsal bir seferberliktir bu. olmayanlar ölür, öldürür. (ülkemizin doktorları, bilim insanları faz3 çalışmalarına devam edecek zaten onlara güvenin)
      aşı olmasak ne olur?
      sağlık sistemimiz çöker, ekonomimiz dayanamaz (zaten ekonominin kendisi covid-19 kapmış yoğun bakımda), olası mutasyonlara izin vermiş oluruz, muhtemelen uçakla seyahat edemeyiz (yasa hazırlıkları var).
      istediğimiz aşıyı olabilir miyiz?
      şimdilik mümkün değil, ülkeler bile istedikleri aşıyı satın alamıyor (üretim kapasiteleri milyarlarca doz değil), ancak sağlık bakanı bir süre sonra eczanelerden alınabileceğini (ruhsat alanaların) söyledi. tabi bu eczane m-rna aşıları için -86 c lik 15000 dolarlık soğutucuları alırsa.
      sinovac aşısının koruyuculuğu ne kadar?
      çin verilerine güvenirsek %90 civarı (2 doz sonrasında), ancak faz 3 henüz tamamlanmadı.
      aşının içinde katkı maddeleri var mı?
      ekonomik durumu kötü olmasına rağmen sigara bağımlılığının çok fazla olduğu, ambalajlı gıda satışlarının patladığı, hava, su, toprak gibi unsurların kimyasal, biyolojik olarak kirletildiği bir yerde anlamsız olan sorudur. aşı içerikleri zararlı etkilerin görülmeyeceği şekilde tasarlanır.
      virüsü planlayıp üretmek veya aşıyı yapıp satmak hep dış güçlerin oyunu mu?
      :-) yav he he...
    89 entry daha
    hesabın var mı? giriş yap