7 entry daha
  • 1644-1737 yılları arasında yaşamış italyan müzik aleti yapımcısı. yaptığı kemanların özellikleri ve ses kalitesinin mükemmelliği hala tartışmalar yaratmaya devam ediyor. hatta 2003 yılında bazı araştırmacılar stradivari'nin italyan alplerindeki ormanlardan elde ettiği kerestenin tarihsel süreçte serin bir dönemde yetiştiğini öne sürmüşler. bu yaklaşıma göre 1645'ten sonra yaklaşık 70 yıl boyunca avrupa'da ve kuzey amerika'da yıllık sıcaklık ortalamaları -16 dereceye dek düştü. maunder minimum adını verdikleri bu soğuk ara dönemde ağaçlar yavaş büyüdü ve stradivari'nin el emeği enstrümanlarına özel sesi veren sıkı damarlı ve daha yoğun yapıya sahip oldu.

    kimileri kemanlarının bilgisayarlı tomografisini yaptı. kimileri elektron mikrografi yöntemiyle keman ahşabının içindeki malzemeleri araştırdı. yani anlaşılacağı üzere herkes bu büyük ustanın bu mükemmel sesi nasıl yakaladığını bulmak için uğraştı ve uğraşmaya devam ediyor. tüm bu çabanın nedeni stradivari'nin kullandığı yöntemlere dair herhangi bir iz ve not bırakmamış olması.

    cremona kasabasındaki museo del violino stradivari kemanları için şöyle bir proje geliştirmiş. ne kadar kıymetli de olsalar stradivari'nin kemanları yıpranmalar neticesinde yok olup gidecek. ki şu anda stradivari'nin yaklaşık 1100 kemanı yaşıyor olsa da bunların yarıdan fazlası çalınamayacak kadar kırılgan haldeymiş. müze de madem kemanlar yok olacak bari sesleri yaşasın yaklaşımı ile bu kemanların çıkardığı tüm notaları kayıt altına alıyor. böylece sekiz terabaytlık bir ses dosyası elde etmişler. bu ses kaydını temiz alabilmek için de müze önü trafiği durdurmak olsun iç sesleri sıfırlamak olsun her türlü ses kısıtlamasını sağlamaya çalışmışlar.
hesabın var mı? giriş yap