7 entry daha
  • hakkında bu kadar az yazı olmasına üzüldüğüm ressamdır. sevdiğim bir kaç tablosundan bahsedeyim;

    1------- la mortedi seneca

    david, akademik sanatçılar arasında gıpta edilen bir ödül olan prix de rome 'u kazanmak için üçüncü girişimi olarak 1773 yılında bu tabloyu resmetti.

    ne yazık ki, bu önemli şaheser, david'in kazanmasına izin verecek kadar değerlendirilmedi ve pierre peyron kazanan olarak bitirdi.

    yenilgiye rağmen david pes etmedi ve ertesi yıl peyron 'un kazanan çalışmasının birçok özelliğini içeren erasistrato üzerine bir çalışma yaparak tekrar katıldı (ve kazandı).

    seneca adını daha önce birkaç kez duymuşsunuzdur; ancak duymayanlar için özetlemek gerekirse;

    latin dünyasının en önemli filozoflarından ve yazarlarından biriydi, debeneis ve de clementia gibi önemli eserlerin yazarıydı.

    seneca'nın intiharı

    kaynaklara göre; nero 'nun emriyle bileğini keserek canını almaya karar veren romalı filozofun ressam hayatının son anlarını resmetmiştir.

    çevrelerinde, seneca'nın yaptığı inanılmaz hareket karşısında şaşkına dönen büyük bir kalabalık vardır: son anlarında ona yardım edenler ve karısı gibi acıdan mahvolanlar…

    barok tüm sahneye hakimdir: seneca'nın yanındaki adamın kırmızı cüppesi ve kahramanın karısının elbisesinin parlak beyazı gibi çok canlı ve parlak renkler.

    renklerin yanı sıra resimdeki çok fazla detay ve karakterlerin hareketlerinin ilettiği aşırı öfke, adeta teatral bir trajediye tanıklık hissi veriyor.

    jacques louis david'in resim yarışmasını kazanmasına izin vermeyen muhtemelen bu aşırı barok etkiydi.

    2------- erasistrato alla scoperta della causa della malattia di antioco

    1774'te kraliyet resim akademisi tarafından düzenlenen yarışmaya sanatçının katıldığı tuvaldir. fransız ressamın grand prix de rome'u kazanmasını sağlayan bu yarışmaydı.

    david, uzun kariyeri boyunca, haber bültenlerinden, 19. yüzyıl fransız toplumu ile ilgili gerçeklere kadar (marat suikastı gibi) tarihi anlatan çeşitli resimler yapmıştır.

    adından da genellikle roma ve yunan geleneğiyle bağlantılı olarak geçmişten gelen karakterlere çizmiştir.

    peki erasistrato kim ve hikayesi nedir?

    araştırması sırasında, genç antiochus'un neden hastalandığını keşfeden bir doktordu. kral seleucus'un eski karısı olan üvey annesi stratonice'ye aşık olmuştu.

    antiochus ve doktor erasistrato'nun tüm hikayesi, plutarch'ın paralel yaşamları'nın bir cildinde anlatılır.

    tabloda 4 kahraman vardır ve hepsi dışarıdan gelen ışık kaynağı tarafından vurgulanarak tüm ikincil karakterlerin karanlığa kaymasına neden olur.

    kahramanlar hemen göze çarpan çok renkli kıyafetler giyerler ve her birinin mükemmel #teatral liği, her birinin kimliğini mükemmel bir şekilde anlamamızı sağlar.

    yatakta hasta antiochus ve yanında uzun kırmızı bir tunik içinde doktor erasistrato vardır. harekete odaklanırsanız; "hastalığınızın nedeni o!" der gibi genç adamın yatağının dibinde duran kadını işaret eder.

    hafif pileli bir elbise giymiş kadının stratonice olduğunu varsayabiliriz. ışık diğerlerinden çok kadını vurgulayarak, neredeyse onu bir meleğe dönüştürür.

    stratonice'nin yanında, neredeyse loş ışıkta, kollarını sallayan, doktorun ne dediğini anlamaya çalışan bir adam vardır. bu adamın kral seleucus olduğunu başındaki taçtan tahmin edebilirsiniz.

    bu, 1774'te barok resminin etkisinden ve resim akademisi'nde öğrenilen kurallardan büyük ölçüde etkilenen david'in ilk resimlerinden biriydi. jacques louis david'in gelecekteki başyapıtlarını olağanüstü kılacak olan tam da bu özellikler olmuştur.

    3------- le serment des horaces

    horatii'nin hikayesi romalı tarihçi tito livio tarafından anlatılır ve aynı zamanda pierre corneille 'in tiyatro trajedisi horace'a da konu olmuştur.

    özetle, tullio ostilio döneminde roma , alba longa ile çatışma içindeydi ve iki taraf, romalılar için üç orazi kardeş ve alba longa için üç curiazi kardeş arasında bir düelloyla savaşın sonucunun belirleneceğine karar verdi. .

    düello son derece şiddetliydi ve horatii'lerden sadece biri hayatta kaldı, çok sayıda ölüme rağmen, erkek arkadaşı olan curiazi rakiplerinden birinin ölümünün yasını tutmaktan suçlu olan kız kardeşi camilla 'yı da öldürdü. .

    david'in horatii'nin yeminini temsil edilen an, üç horatii kardeşin hayatları pahasına roma'yı savunmak için babalarına yemin ettikleri andır.

    sağ tarafta adamlara ek olarak, yaklaşan çatışmaya üzülen bazı kadınların varlığını da görebilirsiniz.

    kadın grubunda ne olursa olsun kardeşlerini ya da sevgilisini kaybedeceğini bilen camilla da var.

    david neden tablosu için bu hikayeyi seçti?

    ressamın 1774'te roma'da 5 yıl kalmasına izin veren prix de rome ödülünü kazandığını daha önce de söylemiştik.

    bu dönemde david , stilini aşamalı olarak geliştirdi ve roma antik çağına, efsanelerine ve masallarına karşı giderek daha tutkulu hale geldi.

    horatii'nin fedakarlığı ve yeni devletin doğuşu göz önüne alındığında, fransız devrimi ikliminde, ruhban dünyasına ve kiliseye değil sivil dünyaya daha fazla ilgi göstermek için mükemmel bir temadır.

    soldaki savaşçılara dikkatlice bakın: david'in onları boyadığı renkler çok belirleyici ve güçlü.

    horatii'nin ifadesi ve sağlam ve kararlı konumları, roma'nın zaferini garantilemek için sonuna kadar gitmek istediklerini ve hayatlarını riske atmaya istekli olduklarını anlamamızı sağlıyor.

    bana göre sahneyi iki kısma ayırabiliriz, horatii'nin duygulardan yoksun babasının resmi böldüğü: solda savaşçıların kararlılığı ve canlılığı, sağda ise umutsuzluk ve kadınların acısı.

    bunlar arasında, merkezde kahverengi ve mavi giyinmiş kadın camilla var, beyazlar giymiş başka bir kadına, sabina 'ya da eğiliyor, çünkü o curiazi'nin kız kardeşi ama horatii'lerden biriyle evli.

    küçük kız, bakmamak için saklanırken, abisi reddeder ve babasının ve amcalarının cesaretini kendi gözleriyle görmesini ister.

    ufuk noktası, bu çalışmada temel bir unsurdur: tam olarak horatii'nin babasının elinde tuttuğu çapraz kılıçların ortasında yer alır.

    dahası, erkekler ve kadınlar geometrik olarak ve duygular açısından da çeşitlenir: dikkatli bakarsanız, horatii'lerin düz ve kesin çizgilerden oluştuğunu, kadınların ise kıvrımlı çizgilerden oluştuğunu görebilirsiniz.

    üç yay , üç horatii , üç kılıç ve üç kadın var.

    burada, sembolik olarak farklı anlamlara sahip olabilen 3 rakamına açıkça bir gönderme vardır: hristiyan dininde üçlüyü temsil ederken matematikte mükemmel sayı olarak kabul edilir.

    roma ordusunun geleneksel kılıcı gladius 'du, ancak bu sadece başlangıçta kullanıldı mö 4. yüzyıldan ve aslında horatii'nin babasının elinde tuttuğu üç silahtan hiçbiri buna benzemiyor.

    silahlara daha yakından bakalım: merkezdeki, önce süvariler tarafından kullanılan ve daha sonra piyadelere verilen olağanüstü bir kısa kılıç olan bir spatha 'ya benziyor.

    diğer iki kılıcın ise roma dönemiyle hiçbir ilgisi yoktur ve aslında soldaki bir isviçre kılıcı , sağdaki ise bir pala .

    her ikisi de, david'in yaşadığı dönem olan 16.-17. yüzyıla ait silahlardır.

    4------- belisarius begging for alms

    belisarius kimdir? o gotlara, hunlara , perslere ve diğer birçok halka karşı sayısız savaşta savaşan roma ordusunun en büyük generallerinden biriydi; ms 533'te vandalların yenilgisinden sonra ı. justinianus 'un birliklerini birçok çatışmada zafere taşıdı.

    olağanüstü yeteneği sayesinde zafer dolu bir hayata ve savaşlara rağmen, yaşlılıkta herkes tarafından unutulmuştu hatta bir efsaneye göre justinianus tarafından kör edildi.

    tüm onurundan ve görme yetisinden mahrum bırakılarak; vatandaşların sadakaları sayesinde yaşamaya zorlandı.

    eh, ressamımız’da bu temayı tesadüfen seçmedi: ihtişamın geçici olduğunu ve yaşlılıkta zorlukların arttığını dahası; insanın zafere ve servete susamaması gerektiğini, çünkü ikisi de zor oldukları ve sonsuza kadar kalmadıkları için bize ne getireceğini bilmediğimizi anlatmak istemiştir.

    ön planda, kolları uzanmış ve yanında bir çocuğu olan belisarius kör olduğu için gözleri kapalı bir şekilde sadaka istiyor.

    onlara acıma duygusuyla hareket eden bir kadın, eski romalı askerin miğferini konteyner olarak kullanan ikiliye biraz para bağışlıyor.

    merhamet bu sahnenin ana konusudur. kadın, çocuk ve yaşlılar tatlılığı ve barışı temsil eden unsurlardır.

    belisarius, çocuk ve kadın tatlılıktan bahsediyorsa;?kadının arkasındaki çocuk, belisarius ve romalı askerin de kendi nedenleri olduğunu bilmelisiniz.

    aslında insanların yaşantısını temsil eder: çocukluk , olgunluk ve yaşlılık .

    şimdi romalı askere bakın: ellerini kaldırmış ve şaşkın bir ifadesi var. çünkü; eski generali tanıyan tek kişidir. roma imparatorluğu'nun diğer birçok nüfusa hükmetmesine neden olan birçok öykü ve girişimin kahramanı olduğunu bile tek insan.

    çevredeki manzaraya bir bakacak olursanız; sağ tarafta, belisarius'un oturduğu yerde yüksek greko romen sütunları var, sol tarafta ise uzaktan neredeyse harabe halindeki şehri görebilirsiniz.

    bu şehrin özel bir önemi var mı? elbette. kalıntılar büyük olasılıkla david'in bu eseri boyadığı yıllarda tanık olduğu olaylara duyduğu endişeyi yansıtır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap