14 entry daha
  • gödel her ne kadar matematikte dönüm noktası sayılan çalışmalar yapmışsa da aslında üniversite öğrenimine kuramsal fizik alanında başlamıştır. nitekim ileriki zamanlarda einstein* ile gelişen dostluğunda bu daha fazla ön plana çıkar, keza einstein’ın teorilerini incelediği vakit başka evrenlerinde olabileceği sonucuna varmıştır.

    gödel oldukça titiz bir insandır; amerikan vatandaşlığına başvurmaya karar verdiği zaman her şeyde yaptığı gibi bütün amerikan anayasasını incelemiştir, vardığı sonuç ise anayasada mantıksal bir kusur bulduğu ve amerikanın ilerde bir diktatörlüğe dönüşebileceğidir. nitekim vatandaşlık başvurusunda şahidi olacak olan oskar morgenstern’i arar ve tüm bunları anlatır. fakat oskar morgenstern yargıçla olan görüşmesinde bundan bahsetmemesini söyler. rivayete göre; ertesi gün diğer şahidi olan einstein ile görüşmeye gidilir, yargıç gödel ile görüşürken arada avusturya’da ki diktatörlük rejiminden dem vurup yüce amerikan demokrasisinden söz edince gödel kendini tutamaz ve bir gün önce vardığı sonuçtan bahsetmeye başlar, gödel coşmuştur artık, tutana aşk olsun! neyse ki einstein, oskar morgenstern ve yargıç araya girer de gödel yatıştırılır. ayrıca küçük bir dipnot:
    saygın avusturyalı iktisatçı oskar morgenstern avusturya dışişleri bakanı bruno kresisky’ye yazdığı mektupta hakkında şunları yazar;
    “gödel’in dünyanın yaşayan en büyük mantıkçısı olduğuna dair kesinlikle kuşku yok, aslında hermann weyl ve john von neumann gibi seçkin düşünürler, onun kesinlikle leibniz’den, hatta aristoteles’ten bu yana en büyük mantıkçı olduğunu ifade etmekteler. viyana üniversitesinin tüm tarihi boyunca öğretim görevi üstlenmiş hiç kimsenin adı gödel’in adını gölgede bırakabilmiş değildir… einstein bir keresinde bana, kendi çalışmasının kendisi için artık pek fazla bir anlam ifade etmediğini ve enstitüye yalnızca gödel ile birlikte eve kadar yürüme ayrıcalığını yaşamak için geldiğini söylemişti.”
47 entry daha
hesabın var mı? giriş yap