3 entry daha
  • roma'nın topraklarını ilk kez ciddi manada genişletmiş olan ve isminden de anlaşılabileceği üzere savaşçı ve militarist bir kişiliğe sahip olan kral; roma krallarının üçüncüsü.

    kurucu romulus ile çok fazla ortak özellik taşıması, kendisinin bazı tarihçiler tarafından biraz da söylencesel bir karakter olarak algılanmasına yol açmıştır. ikisini de kurtlar yetiştirmiş, ikisi de alba longa ve fidenae ile savaşmış ve roma'yı toprak anlamında bir hayli geliştirmişlerdir. savaşçı bir kişiliğe sahip olup isminin de "hostilius" yani "düşman, düşmanca" gibi anlamlara geliyor olması da tarihçilerin kafasındaki soru işaretlerini perçinlemektedir.

    yine de kendisinin döneminde gerçekleştiği kesin olan bir şey vardır ki o da alba longa'nın roma'ya etrüskler ile girdikleri savaşta destek vermemesi sonrasında tamamen yakıp yıkıldığıdır. bunun sonucunda aralarında gens julia'ya mensup ailelerinin de bulunduğu ve ilerleyen dönemlerde soylu olarak anılacak olan pek çok kadim patrisyen soy, alba longa'dan roma'ya taşınmış ve yerleşmiştir. eğer tarihte gaius julius caesar var olduysa, dolaylı yoldan kral tullus sayesindedir.

    daha dindar krallar olan ikinci kral numa pompilius ve dördüncü kral ancus marcius'a göre dini ritüellere pek de önem vermemiştir ve efsaneye göre bu nedenle iuppiter* tarafından üzerine gönderilen bir yıldırım sonucu hayatını kaybetmiştir.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap