8 entry daha
  • tiklodipin, klopidogrel ve prasugrel her üç ilaçta trombositlerde bulunan ve adp 'nin uyardığı gi kenetli pürinerjik p2y12 reseptörlerini irreversible bloke ederler. ve hepsi oral kullanılır.

    tikagrelor(oral kullanılır. ve genelde aspirin ile kombine edilir.) ve cangrelor da (sadece iv kullanılır.) bu pürinerjik p2y12 reseptörünü reversible inhibe ederler.

    tirofiban, eptifibatid ve absiksimab bu üç ilaç da glikoprotein 2b/3a reseptörlerini inhibe ederek antiagregan etki gösterirler. işte antiagregan olup oral kullanılmayan yani iv kullanılan ilaçlardır.

    silostazol: fosfodiesteraz3'ü inhibe ederek antiagregan ve vazodilatatör etkinlik yapar.

    ritanserin ve ketanserin bu ikisi de 5-ht2 reseptörlerini bloke ederek antiagregan etki gösterirler.

    bir de görece yeni çıkan oral par-1 reseptör blokörleri olan atopaxar ve vorapaksar da vardır.

    perkutan koroner girişim sonrası olan hastalarda dual antiagregan tedavi (aspirin ve bir p2y2 inhibitörü ilaç) stent trombozunu ve kardiyovasküler olay riskini azaltmak için kullanılır. eğer hasta mi geçirmemişse ilaç salan stentin içinin endotelinize olana kadar yani 6 ay süreyle dual antiagregan kullanmalıdır. eğer stabil anjina nedeniyle stent takılmışsa ve kanama riski yüksek ve hastanın yaşamını tehdit ediyor ise dual tedavinin süresi 1-3 ay olmalıdır.

    fakat akut koroner sendrom nedeniyle stent takılan hastalara en az 12 ay dual tedavi verilmelidir.

    edit: bilgi ekleme ve baştan yazmak.
hesabın var mı? giriş yap