2 entry daha
  • 1. constantinus'un en küçük oğlu olan roma imparatoru. m.s. 337 ile 340 seneleri arasında italya, afrika ve dalmaçya, 340 ile 350 seneleri arasında ise batı roma imparatorluğu'nun başında bulunmuştur.

    babasının hayatını kaybetmesi sonrasında vasiyetine uygun şekilde imparator, dörde bölünmüştü ama kısa süre içerisinde balkanlar ve yunanistan'ın caesar'ı olan dalmatius ölünce büyük imparatorun üç oğlu, kendi arasında sınır tartışmalarına tutuştu.

    1. constantinus'un en büyük oğlu olan 2. constantinus, en büyük kardeş olarak hak ettiğinden az bir toprağın yönetimine verildiğine inanmaktaydı. constans ise kendisine sadece italya ve çevresinin verilmesinden rahatsız olduğundan dalmatius'tan kalan toprakları hızlı bir şekilde ilhak edince, 2. constantinus harekete geçme kararı aldı.

    italya'ya girerek constans'ı alt etmek isteyen 2. constantinus, aquileia* yakınlarında constans'ın daçya lejyonlarına yenilerek hayatını kaybetti. böylece galya, hispania, britannia, mauretania tingitana ve raetia bölgeleriyle birlikte bütün batı roma, constans'ın hakimiyetine girmiş oldu.

    constans'ın hükümdarlığının kalan yılları ekseriyetle dini çekişmelere sahne olageldi. iznik itikadına bağlı olan constans, aryusçuluğa sempati duyan ağabeyi ve doğu'nun imparatoru 2. constantius ile fikir ayrılığına düştü ve m.s. 346 senesinde sofya'da * bu problemin çözümü için bir konsil topladıysa da bu hamlesi, tartışmaları daha da derinleştirmekten öteye gidemedi. pagan tanrılara adak verilmesi uygulamasına yasak getiren ilk ve britannia eyaletini ziyaret eden son imparator gibi payeleri bulunan constans, aralarında sextus aurelius'un da bulunduğu pek çok dönem tarihçisine göre homoseksüel bir yönelime sahipti. her ne kadar ağabeyiyle birlikte eş cinsel evliliklerini kınayan ve cezalandıran bir ferman yayınlamış olsa da bunun sadece evlilikleri kapsamış olması, çoğu kişinin gözünden kaçmamaktadır.

    hükümdarlığının son senelerinde batı roma imparatorluğu'nda ciddi bir ekonomik krizin baş göstermesi ve ren boylarındaki limitanei bölüklerine söz verilip yapılmayan ödemelerle birlikte imparatorun yakın çevresi dışında destekçisinin kalmaması, kendisinin bir isyanla devrilmesini adeta kaçınılmaz hale getirdi ve m.s. 350 senesinde magnentius isimli bir generalin etrafında birleşen lejyonlar isyan bayrağını çekip italya'ya yürümeye başladı. kendisine en çok desteğin bulunduğu yöre olan hispania'ya doğru yola çıkan constans ise ağır hareket etmesinin sonucunda pireneler'de magnentius'un öncü birlikleri tarafından sıkıştırılarak öldürüldü.
4 entry daha
hesabın var mı? giriş yap