57 entry daha
  • yüksekliğinin temel iki sebebi var. en önemlisi beslenme ve yaşam şekli diğeri ise genetiktir.

    sanılanın ve burada yazılanın aksine sakatat ve hayvansal yağlı yemek trigliseriti arttırmaz tersine azaltır. trigliserit'i en çok arttıran karbonhidratlardır. meyva şekeri denen fruktoz en çok arttırandır. yüksek karbonhidrat tükettiğinizde ki neredeyse hepimiz yüksek miktar tüketiyoruz, karaciğer karbonhidratı yağa dönüştürmeye çalışır. yağ insanın temel enerji depolama şeklidir. karbonhidratları yağa dönüştürme sürecinde trigliserit yaratılır. normal karaciğer ve metabolizma trigliseritin çok yükselmesini engeller ama zamanla metabolizma bozulmaya başladığında artışa geçer. yüksek trigliserit karaciğer ve pankreas yağlanmasının en belirgin göstergesidir.

    yüksek trigliserid seviyesi kalp ve damar hastalığı risikinizi çok arttıran bir göstergedir.
    aşırı yüksek trigliserdiniz varsa derhal bütün karbonhidrat tüketiminizi ve alkol kullanımızını kesin sadece et, hayvansal yağ, zeytinyağı ve sebze yeyin.
    daha fazla spor yapmak da trigliserid seviyesinin düşmesini hızlandırır.

    bir başka değişle trigliserid karaciğerin ürettiği vücudun kullanmadığı enerji deposudur. eğer siz karaciğere bolca enerji deposu üretmesi için karbonhidrat gönderirseniz ve o enerji depolarını hareket edip enerji harcayıp kullanmazsanız kandaki enerji deposu miktarınız artar.
    vücudun yağ işleme metabolizması karbonhidrattan farklıdır. yağ ile beslendiğinizde karaciğer yüksek miktarda trigliserit üretmez.

    makaleler
    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12761364/
    düşük karbonhidrat diyeti ve düşük yağ diyetinin kapsamlı karşılaştırması, düşük karbonhidart diyetinde kilo verme, insulin direncinde daha fazla iyileşme olduğu gibi trigliserid seviyelerinde de daha fazla düşüş görülmüş.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32252374/
    düşük karbonhidratlı beslenmenin kalp sağlığı üzerinde etkilerini inceleyen meta analiz. inceledikleri 37 tane kaliteli bilimsel araştırmanın sonucunda en düşük karbonhidratlı beslenmenin birçok kalp sağlığı açısından faydası yanında trigliserid seviyesini düşürdüğünü gösteriyor. ne kadar az karbonhidrat o kadar azalan trigliserid seviyesi demektir.
    "decreases in triacylglycerol (tag) concentrations were more pronounced with the low and very-low cho diets, compared to the moderate-low cho diets."

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28700832/
    yeni zellanda askeri personeli üzerinde yapılan yüksek kalite rastsal kontrollü deneyde yüksek yağ düşük karbonhidratlı beslenmenin trigliserit ve kan şekeri seviyesinde düşük ve iyi kolestrol denilen hdl'de artış görülmüş.
    " the intervention group significantly reduced triglycerides and serum glucose and significantly increased high-density lipoprotein cholesterol (hdlc). "

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26224300/
    düşük (lc) ve yüksek karbonhidrat (hc) diyetlerinin diyabet etkileri üzerine karşılaştırıldığı deneyde düşük karbonhidrat beslenme diyabet göstergeleri açısından daha iyi olduğu gibi trigliserit seviyesinde düşüşe sebep olmuş (0,4 mmol/l). yüksek karbonhidratlı beslenip kalori sınırlandırması olduğundan katılımcılar kilo vermiş (ortalamada 10,1kg) olsa da trigliserit seviyelerinde neredeyse hiç düşüş olmamış. (ortalama sadece 0,01mmol/l ve istatistiki olarak anlamsız)

    reductions in weight [lc diet: -9.8 kg (-11.7, -7.9 kg); hc diet: -10.1 kg
    triglycerides [lc diet: -0.4 mmol/l (-0.5, -0.2 mmol/l); hc diet: -0.01 mmol/l (-0.2, 0.2 mmol/l)

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3513615/
    fareler üzerinde yapılan araştırmada şeker sukroz ve meyva şekeri fruktoz verilen farelerde trigliserid seviyelerinde %120'ye kadar artış görülmüş. eğer kanda yüksek seviyede insulin varsa artış miktarı daha da fazla olmuş. fareler üzerinde yapılmış bile olsa trigliserid yüksekliğinin şeker ve karbonhidrat mekanizması ile alakalı olduğunu gösteriyor.

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24669989/
    fareler üzerinde yapılan araştırmada yüksek yağlı beslenen obez farelerde 2 haftalık diyet sonunda düşük yağ yüksek karbonhidratlı beslenenlere oranla trigliserid salgılama hızı %39 daha düşük çıkmış.
    "the fed-state hepatic tag secretion rate was ~39% lower (p < 0.05) in hf- (4.62 ± 0.18 mmol·h(-1)) than in lf- (7.60 ± 0.57 mmol·h(-1)) fed animals."
43 entry daha
hesabın var mı? giriş yap