• anarko-sendikalist kuramcı ve eylemci. 1873-1958 yılları arasında yaşadı. almanya'nın mainz kentinde doğdu. önce amcasının etkisiyle sosyalist oldu ve sosyal demokrat partiye katıldı, ancak sonra bu fikirleri çok dogmatik bulduğu için, die jungen adında bir muhalif gruba verdiği destek yüzünden 1890 yılında partisinden atıldı. 1891 yılında anarşist düşünce ile tanıştı.

    politik faaliyetlerine 1892'de başladı ancak 1893'de paris'e göç etmek zorunda kaldı. ardından 1895'de londra'ya yerleşti. orada anarşist hareketin içinde yoğun bir şekilde yer aldı, hatta peter kropotkin ile tanışma şansını bile buldu. yahudi olmamasına rağmen göçmen yahudi işçi organizasyonlarında yoğun olarak yer aldı ve anarşist rabbi olarak tanındı. bu zaman diliminde çeşitli dergilerde çalıştı, anarşist kongrelere temsilci düzeyinde katıldı ve grevlerde ön saflarda yer aldı.

    birinci dünya savaşı sırasında, iki tarafa da karşı çıktı ve 'düşman yabancı' olarak sınıflandırılarak tutuklandı. çalıştığı 'arbeiter fraynd' dergisi de 1915'de kapatıldı. 1918'de hollanda'ya gönderilerek sınırdışı edildi ve oradan almanya'ya dönerek, alman anarko-sendikalist hareketinin önde gelen isimlerinden biri haline geldi. 1922'de berlin'de organize edilmesinde çalıştığı kongre, uluslararası işçi birliği'nin (international workers association - iwa) kurulmasını sağladı. bu süreçte 1917'deki bolşevik devrimi'ne anarşistlerin destek vermesine karşı çıktı ve nazi hareketinin gelişmesine karşı mücadele eden liberter sosyalist birliğe katıldı.

    1933'de nazi zulmünde kaçıp amerika'ya yerleşti. burada konuşmacı ve yazar olarak çalışmaya devam etti. hayatının son yirmi yılını new york, crompond'daki mohegan yerleşkesinin kurulmasına adadı. ikinci dünya savaşı'nda müttefikleri destekledi. kropotkin ve malatesta'dan sonra temsil ettiği hareketin en saygın isimlerinden biri olarak anıldı.

    kaynak:
    http://en.wikipedia.org/wiki/rudolf_rocker
8 entry daha
hesabın var mı? giriş yap