4 entry daha
  • öykü'nün enayisi ve millie bobby brown / drake benzeri olaylar ile sözlüğün gündeme gelen terim. önce tanımı yapalım:

    reşit ve yaşça büyük bir kişinin, reşit olmayan biri ile, ileride duygusal ve/veya cinsel ilişkiye dönüştürme amacı ile arkadaşlık ilişkisi kurması.

    burda taraflar ağırlıklı olarak reşit erkek - reşit olmayan kadın şeklinde olsa da her türlü kombinasyon mümkündür.

    istismarcı genelde toplumda iyi bir konumdadır veya mağdur tarafından öyle görülmektedir. mağdurun istismarciya karşı duyduğu hayranlık ve insan ilişkileri konusundaki deneyimsizligi, istismarcinin gelecekte somurebilecegi bir güven ilişkisini kurmasına yol acar.

    istismarcı genelde başta destek olmak, yol göstermek ve abilik/ablalık yapmak gibi rollere girerek mağduru kendisine iyice bağlar ve şüphe cekmemeye çalışır. cinsel veya duygusal istismar çok yavaş ve küçük başlar ve genelde kendini cinsellik hakkında sohbet etmek, çıplak veya yarıçıplak foto istemek, mağdurun arkadaşlık ilişkilerine karışmak şeklinde gösterir.

    mağdur genelde bu aşamada iddialara karşı istismarciyi savunacak kadar ona bağlıdır. istismarcı işini iyi yapmışsa mağdur ailesinden ve arkadaşlarından kopabilir. bazı istismarcılar cinsel ilişkiye girmek için kurbanın reşit olmasını bekleyerek toplumu ve kendi vicdanlarını kandırmaya çalışabilirler.

    grooming hem tanımı net olmadığı hem de kanıtlanması zor olabildiği için tehlikelidir. 13 yaşındaki çocukla mesajlaşan her 30 yaşındaki insana groomer dememiz insafsızlık olur ama yine de çocukları insan ilişkileri konusunda bilinçlendirerek ve gözümüzü biraz daha açarak bu istismar tipinin yaygınlaşmasını önleyebiliriz diye düşünüyorum.
7 entry daha
hesabın var mı? giriş yap