9 entry daha
  • niye böyle bir kanun var pek bir teorisi yok. hangi alanda uygulanabilir hangisinde olmaz onun da pek bir mantığı yok. mesela dillerin kelime haznesi ve kullanım frekansları uyuyor denmiş her dil için uymuyor.
    türkçe uyuyor denilen listede "de" bağlacı ile sesli uyumu nedeniyle "da" şeklindeki imlası iki ayrı kelime olarak sayılmış, komik. ben kendim zamanında bakmıştım türkçe kelime frekanslarına, uymuyordu. listede "etmek", "olmak" gibi yüksek frekanslı, (ol- ikinci en sık kelime aslında) ama cümlelerde hep çekimli halde, ek almış halde var olan kelimeler yok, dev shandal.

    şehir nüfusları için oluyor denmiş, almanya'da ilk iki üç şehirde biraz uyuyor sonra nüfusu 500 bin civarında bir sürü şehir ilk ondan itibaren ard arda, tabi ki kural bozuluyor. hangi durumda veya bağlamda niye olmuyor onun da açıklaması yok. https://en.m.wikipedia.org/…n_germany_by_population

    ingiltere de uymuyor: https://www.citymetric.com/…est-cities-britain-1404
    fransa da uymuyor: https://en.m.wikipedia.org/…over_20,000_inhabitants
    japonya ve abd de uymuyordu şimdi bakmayacağım. üstteki entry'de türkiye'de şehir nüfusları uyuyor denmiş ((bkz: #58124196)) bilakis uymadığının delili verdiği liste. sağolsun zahmet etmiş rakamları hesapları da yazmış. frekans sıralaması ve sayı çarpımı birbirine ne kadar yakın olursa "gayet uyuyor", yüzde kaç sapma kabul edilebilir bunlar düşünülmeden güzel oturan örneklerle, hatta aslında desteklemeyen bilakis çürüten örneklerle, sanki biraz kuranın şifresi, 19 mucizesi falan kasanların yaptığı doğrulama yanlılığı safsatasına yenik düşüyor insanlar..
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap