800 entry daha
  • cok ilginc seyler yazilmis hakkinda. gercekten cok sig yorumlar okudum. hepsine cevap verecek vakit yok, ama bir iki seye degineyim.

    eger berak albayrak tarafindan tutulmus troller ise bunlari yazanlar ya da ironiye asina degilsem buradan sonrasini okumayabilirsiniz.

    tek olayi parasi, ekonomisi olmasa yasanmaz denmis. sanki, fakir fakir cok güzel yasanan ülkeler var. bizde mesela asgari ücret alip, cok güzel geciniyorum, hayat bana güzel diyen var mi? sunu yazan adam ya hic isvicre'yi hayatinda görmemis ya da yolu üzerinden gecerken pahali bir sandvic falan yemis olmali.

    hayir gören de ülke bok kokuyor falan sanir. benim annem, babam ilk okul mezunu, bir haftaligina ziyarete geldiler, her gittigimiz yerde yorumlari su "ne kadar güzel, sokaklar tertemiz, sokaklar nasil bu kadar temiz? cok temiz!!! nasil??"

    daglara gittik, e orada da agizlari acik kaldi. cok daglik olmayan göl kenarindaki sehirlere gittik, orada da agizlari acik kaldi. tabi memleket gibisi yok onlar icin, yine mutlu olacaklari yer kendi ülkeleri ama cok begendiler.

    arabayi kardesim kullandi bütün hafta, cocuk her seferinde biri yol verdiginde aglayacakti. hirs yapti bu, herkese yol vermeye basladi sonra. istanbul trafiginde sagsalim evine varinca sükreden cocuk, isvicre trafiginde sevgi kelebegine donuste. burada araba sürmek cok guzel ya, insanlar cok kibar diye diye sürdü.

    cogu sehirde her kose basinda sebil var. dünyanin en lezzetli suyu. daglarda da oluyor, inanilmaz lezzetli.
    canin sikildi mi, al bisikleti sehrin 15 dakika disinda cik kendini ormanda bul. bir iki saat yürü, piknik yap. cok mu sikildin? uzaklasmak mi istiyorsun? al indirimli bir bilet atla bir ucaga, trene, otobüse munihe, parise, milan'a git.

    daha sayarim sevdigim olaylarini, hatta bitiremem sayfalarca. market alisverisinde, restoranlarda; kasiyerlerin, garsonlarin güler yüzlülügü bile yeter.

    benim tek bir sevmedigim/alisamadigim yani var: isvicreliler akdeniz insani gibi degildir, batili, kuzeyliler gibi soguklar. kisisel seyleri konusmayi sevmezler, 1-2 yakin arkadaslari vardir sadece onlarla gorusurler. bira ismarlarsin agzi acik kalir, paralari cok degerlidir 10 kurus borcun olsa, gelir isterler (geri vermeye gelince öyle degiller genelde ama). kibarlar, güler yüzlüler ama iste yakinlasmasi cok zor. 6 seneyi geckindir burada yasiyorum, kötü bir durumda arayip yardim isteyecek kimsem yok. arkadas bol, ama öyle kara gün dostu zor.
    ama isvicre'de yabancidan daha cok ne var? cogu arkadasim benim gibi expatlar. tabi bu arada bize garip gelen bu soguk isvicreli bati/kuzey avrupali hareketleri adamlarin kültürleri. nasil biz italyanlar civik ama onlar kendilerini normal saniyor, iste öyle.

    edit: ya gencler bunlari hep para sagliyor iste! diye cevap atmayin. bizim ülkemizde niye para yok? neyimiz eksik? burada insanlar sayisal loto'dan mi kazanmis parayi? ülkeyi soyup o kadar fakirlestirdiler ki mental olarak da fakirlestik. yarin bir gün basimiza dürüst ve zeki insanlar gecip ekonomi ve refah düzeyi yukari ciktigi zaman ve daha avrupali oldugumuz zaman, daha fakir ülkeler ne diyecek? "türkiye'nin parasi var o yüzden" mi diyecek?
    hayir zannedersin ülkecek kalkinamiyoruz, cünkü para yok. sanki gizli bir güc el altindan para vermis de diger ülkelere türkiye'yi es gecmis :)
    siz istiyorsunuz ki ülke ekonomik krizde olsun ama her sey süper olsun, yok öyle bir dünya. öküz falan olabilirler ama almanlar, isvicreli'ler caliskan dürüst insanlar. bugün yiksan, bütün paralarini alsan 10 seneye kalmaz yine bizi gecerler. yigidi öldür hakkini yeme. ulan sen ülkede her pozisyona vasifsiz amca, dayi ogullarini, damatlari doldur sonra isvicre'nin parasi var de, insanin biraz yüzü kizarir be...

    edit 2: gencler bunun neresini debe'ye soktunuz? :)
    bir sürü mesaj aldim. destek mesajlari atan aramızdaki isviçreli'li arkadaslara teşekkür ederim! duygulandim. "cok sanslisin, ne guzel!" diyen arkadaslar da sagolsun ama daha uzun kalacagimi düşünmüyorum. ozgurce dusuncelerimi ifade edebilecegim ve karnimin ac olmadigi her ülkede mutlu olabilirim. ayrica isvicre'de bunalip tr'ye dönen bir sürü insan var. ısvicre'de doğup büyüyüp en kisa zamanda uzaklara kaçmak isteyen de! kafanizda cok buyutmeyin. ben sadece parasi olmasa yasanmaz diyen arkadaslara cevaben bir kac guzelligini yazdim. araplar da petrol zengini ama arabistan basliginda, ulan ne guzel keske burada yasasak diye yazmiyor insanlar. biri yallah arabistan'a derse zorumuza gider ama yallah isviçre'ye derse seve seve gideriz bence :)
631 entry daha
hesabın var mı? giriş yap