8 entry daha
  • hirsutizm, kadınlarda erkek tipi kıllanmada artış olarak tanımlanır. günümüzde gerek estetik gerek tıbbi açıdan büyük önem kazanmıştır. üreme çağındaki kadınların yaklaşık % 10'unda gözlenen bir durumdur. hafif seyrettiği zamanlarda genelde patolojik değildir, normal kıllanmanın bir varyasyonu olduğu düşünülür. özellikle türklerde ırsi nedenlerden dolayı sık görülür. ancak nadiren de olsa altta yatan bir hastalığın habercisi olabilir. sıklıkla idiyopatik* olmasına rağmen bazen polikistik over sendromu * ve konjenital adrenal hiperplazi gibi androjen artışı ile ilgili hastalıklara bağlı olabilir.
    hirsutizme eşlik eden akne, erkek tipi saç dökülmesi * gibi bulgu ve yakınmaların olması polikistik over sendromuihtimalini güçlendirir.
    hirsutizmin etiyolojisi araştırılırken ve şiddetini değerlendirirken aile öyküsü ve etnik kökenin göz önünde tutulması gerekir, bazı ırklar kıllanmaya meyillidir.
    hipertansiyon, stria*, kolay morarma, karın bölgesinde yağlanma ve halsizlik kortizol yüksekliğini * düşündürür.
    hirsutizmin tedavisi medikal ve kılların mekanik temizlenmesiyle yapılır. farmakolojik olmayan tedaviler tüm hastalarda düşünülür. tek tedavi yöntemi olarak kullanılabilenceği gibi medikal tedaviye yardımcı olarak da kullanılabilir.
    farmakolojik olmayan tedaviler:
    1. beyazlatma
    2. tüy dökücüler tıraş etme ve krem uygulamaları (sanılanın aksine tıraşlama kılların büyüme hızım ve yoğunluğunu artırmaz.)
    3. epilasyon (tüyleri kökleriyle çıkartma), çekme, ağda, elektrolizis ve lazer gibi tüy büyümesini geciktiren ve bazı hastalarda kalıcı olarak tüyleri yok eden yöntemlerdir.

    androjen fazlalığının medikal tedavisi sentez aşamalarından
    biri veya birkaçını durdurmaya yöneliktir. bunlar:
    1. adrenal veya over kaynaklı androjen üretimini baskılamak
    2. özellikle shbg olmak üzere androjenlerin plazmadaki bağlayıcı proteinlere bağlanmasını artırmak
    3. androjen prekürsörlerinin aktif androjenlere dönüşmesini önlemek
    4. hedef doku düzeyinde androjenlerin etkisini azaltmak.
    tüy büyümesinde yavaşlama tipik olarak tedavinin başlamasından 4-6 ay sonra belirginleşir ve olguların çoğunda kıllanmada orta derecede bir azalmayla sonuçlanır.
    kozmetik ve dermatolojik tedaviden sonra hirsutizm ve aknenin tedavisinde ilk endokrin tedavi seçeneği genellikle doğum kontrol haplarının içinde olduğu gibi kombine östrojen-progesteron tedavisidir.

    harrison - iç hastalıkları kitabından düzenlenmiş bilgilerdir.
6 entry daha
hesabın var mı? giriş yap