6 entry daha
  • yönetmenlik koltuğunda florian zeller'in oturduğu, başrollerinde anthony hopkins ve olivia colman'ın yer aldığı 2020 yapımı film.

    fransız romancı ve oyun yazarı florian zeller'in kendi tiyatro oyunundan uyarlayıp yönettiği film, bir baba ve kızının hikayesine odaklanıyor. bağımsızlığına bir hayli düşkün ve biraz da haylaz bir adam olan baba karakteri yaşlanmaya başladığında kızı anne'in bütün desteğini reddeder. ancak bu destek hayatına devam edebilmesi için kaçınılmaz hâle gelince kızı ve onun sevgilisiyle paris'e taşınmayı kabul eder. anne'in babası değişen şartlarına uyum sağlayıp hayatına devam etmeye çalışırken onu sevenlerden, kendi aklından hatta kendi gerçekliğinden bile şüpheye düşer hâle gelmeye başlar.

    edit: gerçeklik algısı günden güne sarsılıp bulanıklaşmaya başlayan bir adamın bilinmezliğe doğru adım adım ilerleyişini boğazları düğümleyen bir gerçeklikle anlatan film, anthony hopkins'in kendisine yeniden hayran bıraktığı bir iş. "kimlik" ve "geçmişe tutunma" kavramları üzerinden insanoğlunun varoluşuna dair en temel nokta olan "ben kimim?" sorusuna odaklanan film, zihinleri allak bullak eden kurgusuyla seyircisini de alzheimer hastalığının zorlu süreciyle baş başa bırakıyor. duygusal sahnelerinin içine damıttığı mizah unsurlarıyla da hassas dengeyi ustalıkla kuran florian zeller, hem baba hem de kızıyla empati kurmayı sağlayan anlatım diliyle seyircisini olayın bizzat içinde üçüncü bir karaktere dönüştürüyor. zaman-mekan-karakter düzlemini farklı bir düzleme taşıyan anlatımı, muhteşem oyunculukları ve yürek titreten final sahnesiyle sinema sanatının hayatın ta kendisi olduğunu bir kez daha kanıtlayan the father, vizyondayken beyazperdede izlenmesi gereken bir şaheser.

    filme puanım: 8/10
355 entry daha
hesabın var mı? giriş yap