17 entry daha
  • sonu, alman ekurisi bismarck'a benzeyerek tarihte yerini almis efsane savas gemisi. savas ilerledikce havada ustunlugu ele geciren amerika ucabilen herseyi yamato ve diger buyuk japon gemilerinin uzerine gondermis, ne cektiyse ucaklardan ve denizaltilardan ceken japon donanmasi da yamato ve ikizi musashi'nin savasta atis poligonu olarak kullanilmasini engelleyememistir. yamato gorev basinda iken muttefikleri korkutmanin yaninda cok az basari gosterebilmis; yamulmuyorsam sadece bir hafif ucak gemisi batirabilmis, bir de bir baska kruvazoru yaralamistir.

    bir intihar gorevi olarak okinawa savasi'na gonderilen yamato yuzlerce ucagin saldirisina ugramis, 20 civari bomba ve torpido tarafindan vurulduktan sonra cephaneliginin infilaki sonucunda nukleer bomba patlamalarindaki gibi bir mantar bulutunu arkasinda birakarak sulara gomulmustur. yamato, uzerindeki 200'e yakin ucaksavar silahina ragmen kendini ucaklara karsi savunmaya basaramamis, bu da ucaklarin su uzerindeki hedeflere saldirmada ne kadar basarili oldugunun bir kaniti haline gelmistir.

    o gunlere dek yamato gibi battleship sinifi gemiler 'queens of the sea' ismiyle anilirken, 2. dunya savasi ile birlikte hava kuvvetlerinin ustunlugu sonucunda bu sefer ucak gemilerinden 'kings of the sea' seklinde bahsedilmeye baslanmistir.

    japonlar yamato sinifi gemileri yeterince buyuk bulmamis olacaklar ki super yamato class battleship adiyla yeni bir battleship dizayn etmisler, ancak bu projeyi hayata gecirememislerdir.
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap