6 entry daha
  • ilk aşamada gerici veya yobaz bir hareket olmayan, bazı beceriksiz yöneticilerin yanlış kararları neticesinde koca şehirde terör estirmiş isyanın baş rolü eşkıyadır.
    efendim, iç anadolu'da ağalık pek bilinen bir şey değil fakat bu adamı bir ağa gibi düşünebiliriz. kendine bağlı silahlı adamları da var. delibaş işte. bir gün padişah hükumeti tarafından atanmış fakat kurtuluş hareketini destekleyen konya valisi tarafından şehre davet ediliyor. çumra ilçesinden trenle şehre geliyor. hatta burada küçük bir bando takımıyla karşılanıyor. vali, görüşmesinde delibaş'ın asker toplayıp cepheye gitmesini istiyor. biraz da gaz veriyor. gazı yiyen delibaş çumra'ya dönüp cepheye gitme hazırlıkları başlatmışken yanındaki cepheye gitmek istemeyen çakal tayfadan birileri delibaş'ı "seni cepheye gönderip orada idam edecekler" diye işliyor. delibaş da bunu yiyor.
    ertesi günlerde topladığı 100-200 silahlı çapulcu ile konya üzerine yola çıkıyor. önce çumra ilçesi postanesini yakıp yıkıyor ki haber konya'ya ulaşmasın. haber yine ulaşıyor ama ulaşan haberde 100-200 çapulcu oluyor size koca bir tümen. bunu duyan vali, jandarma komutanı ve emniyet müdürü tutuşuyor. kendilerini alaaddin tepesi'ne kapatıyor. o gece sabaha karşı konya'ya ulaşan çapulcular, sadece iki, evet yanlış duymadınız sadece iki polis ile saatlerce çatışıyor. bu iki güvenlik görevlisi yüzünden yollarını uzatarak şehre başka noktadan girmek zorunda kalıyorlar. öyle aciz bir durumdalar. sabah şehre giren delibaş ve çapulcular karşılarında hiçbir direniş görmüyor. alaaddin tepesi'nde bir miktar çatışma yaşansa da önemsiz. günler sürecek yağma, talan ve cinayetler başlıyor. kurtuluş cephesine asker toplamakla görevli sivaslı ali kemal burada kahpece şehit ediliyor. kendisinin mezarı şu an mevlana türbesi karşısında üçler mezarlığındadır. ruhu şad olsun.
    velhasıl mustafa kemal, afyon'daki birliklerden küçük bir grubu konya'daki isyanı bastırmak için yönlendiriyor. yolun bir kısmını trenle gelen askerler, çok iyi ekipmanlara sahip değiller (e haliyle) ve isyancı itleri korkutmak amacıyla at arabalarının da üstünü örtüp top süsü veriyorlar. askerin geldiği ve birçok topa sahip olduğu haberini alan delibaş arazi oluyor. şehre yaklaşan askerler merkeze doğru üç top atışı yapıyor ve isyancılar direniş bile göstermeden dağılıyorlar. isyan böylece bastırılmış oluyor. delibaş, daha sonra istanbul hükumetinin işine yarayabileceği için bir süre korunuyor ve yeni bir isyan için konya'ya gönderildiğinde kendi arkadaşları tarafından başı kesiliyor.
    sonuç olarak bu deyyus, hiç yoktan belki de yüzlerce insanın canına mal oluyor.
    kurtuluş savaşı'na bugün bile ihanet eden, bugün bile kurtuluş hareketine dil uzatan delibaş soylarının da aynı sona kavuşmalarını dilerim.

    not: konuyla ilgili kitabın ismini ve yazarını hatırlayabilirsem editleyeceğim.

    edit: hüseyin oğuz - konya delibaş mehmed hadisesi
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap