5 entry daha
  • bu olay, iki türlü gerçekleştirilir -markalar (1) kendilerini tanıtıcı oyunlar hazırlatıp tüketiciye sunabilir, (2) var olan oyunların içine reklam yerleştirebilir (örn. the sims, second life, vs). bu ikincisine in-game advertising de denir. bu, çok yeni ve az çalışılmış bir alan ve pazar. genel olarak merak edilen ve anlaşılmaya çalışılan şey, özellikle var olan oyunlara yerleştirilmiş reklamların, tüketici ve/veya oyuncu tarafından nasıl karşılandığı ve algılandığı. yapılan kısıtlı araştırmalarda varılan sonuç, genel hatlarıyla, oyunun yarattığı atmosferi bozmadığı ve oyuncunun konsantrasyonunu dağıtmadığı sürece kötü karşılanmadığı. tabii burada oyun janrının da önemi var -oyuncunun tolerans gösterip göstermemesi oyunun türüyle yakından alakalı. mesela, gerçek dünyanın bir şekilde portre edildiği oyunlarda gerçek markaların kullanımı oyuncuya çok batmıyor -fifa'da saha kenarlarında marka isimlerini görmek yadsınan bir durum değil. ama örneğin gran turismo'da toyota'nın arabalarına zarar verilmesine izin vermiyor oluşu oyuncuyu gıcık eden bir durum. bununla birlikte, mesela age of empires gibi bir oyunda coca cola reklamı görmek de absurd kaçacaktır.

    bu giderek genişleyen bir pazar olduğundan şirketlerin enteresan çalışmalarını da görmek mümkün. mesela sony'nin everquest ii'sinde chat window'a "/pizza" yazıldığı zaman (sanırım sadece amerika'da) pizza hut'ın eve sipariş hattından pizza çağırılabiliyor. bir diğer örnek, devil may cry 2'de karakterlere istenilen diesel kıyafetler giydirilebiliyor ki bu belli bir etkileşim sağladığı için oyuncuların hoşuna giden bir olaymış genel olarak.

    sonuç olarak, eğer bu işe kalkışacaklarsa, markaların bu olayı ciddiyetle ele alması, sadece yapmış olmak için yapmaması ve çeşitli faktörleri ele alması lazım ki kendi paralarıyla komik duruma düşmesinler. keza, oyun geliştirenlerin de öyle. ciddi anlamda bilgisayar oyuncusu olan insanlar zaten genellikle her tür medyaya (film, dizi, gazete, vs.) reklam yerleştirmelerine duyarlı oldukları için (bkz: farkındalık) oyunlara markaları fark ettirmeden sıkıştırmak imkansız. kilit nokta, "hangi oyuna, ne tip reklam, nasıl yerleştirmeli" sorusunu doğru cevaplamak. burada da tutarlılığı bozmamak, yaratıcı olmak ve oyuncunun dikkatini dağıtmamak öne çıkan faktörler.
1 entry daha
hesabın var mı? giriş yap