8 entry daha
  • benim düşüncem teorik olarak mümkün olmadığıdır.

    zaman yolculuğu çoğunlukla zamanda geriye gidilmesi ile tanımlanır. ileriye/geleceğe dönük olarak zaman yolculuğundan bahsediyorsak bu zaten şu an bile bizim yaptığımız şeydir(bak, deminden şimdiye geldim).

    şimdi zamanda yolculuğunun bizim şu an yaşadığımız tarihte keşfedilmediğini biliyoruz. zaman yolculuğu olacaksa bu şu an değil gelecekte bir tarihte keşfedilmiş olacak.

    gelecekte herhangi bir zaman yolculuğu türevinin keşfedilmediğini şuradan anlayabiliriz;

    öncelikle gelecekten bizim zamanıza gelen herhangi bir kişi var mı ? yok. ama bu pek tatmin edici bir cevap olmadı, bu en basit cevaptır.

    ikinci olarak zaman yolculuğunun keşfedilmesi, keşfedildiği zamanın geçmişinde oluşan sonsuz sayıda olayın birbiri ile olan bağlantısı sonucu gerçekleşmiş olacak. yani bizim yaptığımız her hareket, her düşünce geleceği küçük ya da büyük oranda etkiliyor bu etki en sonunda gelecekte zaman yolculuğunun keşfine yol açsa bile zaman yolculuğu aslında mümkün değil. çünkü zaman yolculuğu mümkün olsaydı gelecekten geçmişe gelenler bizim yaşadığımız gerçekliği ellerinde olmayan bir şekilde belirli bir oranda değiştirecek ve bu sebeple kendi geleceklerini de değiştireceklerdi.

    geçmişteki değişim sayesinde gelecekte kendilerinin var olup olmama durumu kesinleşmeyecek, büyük oranda var bile olmayacaklardı. bir insanın var olması için bile milyonlarca sperm arasından belirli bir zaman türevinde yenilenen yumurtanın "keskin" bir uyumu gerekiyor bunun üstüne tetiklenen olay zincirlerini düşünün, yani geçmişe yolculuk eden kimseler sonsuz büyüklükte veri içeren bu kadar büyük bir olasılığı kendileri ayarlamaları mümkün değil. kendileri istemese de gelecekteki benliklerinin varlığını yok edeceklerdi. yani geçmişe yolculuk yapıldığı anda gelecekte var olamayacaklardı daha doğrusu hiçbir zaman var olamayacaklardı. yani gelecekten geçmişe gittikleri anda ne gelecekte ne de geçmişte var olmuş olmayacaklardı.

    kısacası, geçmişe gidip gelecekte zaman yolculuğunun varlığına yol açacak olaylar zincirini bozacaklardı. böylelikle yeni gelecek aslında zaman yolculuğunun hiç keşfedilmediği bir gelecek olacaktı. bu yüzden zaman yolculuğu mümkün değildir.

    ama benim teorimde ufak bir pürüz var, ya bizim geleceğimiz zaten zaman yolculuğu yapmış olan insanlar tarafından sürekli olarak şekillendiriliyorsa, her zaman yolculuğunun bizim zamanımıza etkisi olup aslında sonsuz bir döngü şeklinde zaman yolculuğu olmamasına yol açıyorsa ? ya da bir defa bile olsa buna yol açmışsa ?

    yani daha daha kısacası, zaman yolculuğunun olmadığını söyleyebilim. ama zaman yolculuğunun hiç bulunmadığını söyleyemem.
107 entry daha
hesabın var mı? giriş yap