• genel olarak imkânsız olduğu düşünülse de, matematiksel olarak pek de öyle olmayan olay.

    zaman yolculuğunun geleceğe yapılan versiyonu, günlük hayatta oldukça küçük mertebelerde sürekli gerçekleşiyor aslında.

    ışık hızına yaklaştıkça zamanın da bununla orantılı olarak yavaşladığını biliyoruz.
    bu nedenle genel olarak, hızın zaman ile belirli bir ilişki içerisinde olduğunu söyleyebiliriz. bu nedenle durağan biri ile yolculuk halindeki biri arasında bile, atom saatleri ile algılanabilecek, ama kişinin kendisi tarafından algılanamayacak boyutta bir zaman farkı olduğundan bahsedebiliriz. mesela astronotlar için bu fark biraz daha fazla. bu nedenle aslında onlar birer zaman yolcusu.

    geçmişe doğrudan gitmemiz şu an için mümkün olmasa da, göreliliğin matematiğine göre bu da imkânsız değil. yani şu anda gidemiyor oluşumuz, asla gidilemeyeceği anlamına gelmez. ayrıca gökyüzündeki yıldız ve diğer cisimlerin, aradaki çok uzun mesafelerden kaynaklı olarak geçmişini görüyor olmamız, bizi geçmişe de gidebilen zaman yolcuları yapar bir anlamda.

    bunun dışında, teorik zaman makinesi fikirleri de mevcut. henüz hayata geçirilememiş olsa da...

    ayrıca blok evren teorisi gibi bazı teoriler bize, aslında zamanın bizim sandığımız gibi ileriye, geriye falan gidilebilecek bir yanı olmadığını, geçmiş, şimdi ve gelecek zaman olarak adlandırdığımız dilimlerin hepsinin aynı anda var olduğunu söyler. bunun doğruluğu kanıtlanırsa, bakış açımızı epeyce değiştirmemiz gerekebilir.

    bir de tabi geçmiş denen şey, blok evrendeki gibi değil de, bizim zihnimizdeki gibi bir şeyse, bu durumda geçmişe yapılabilecek olası bir yolculuğun nasıl bir şey olabileceği de değişkenlik gösterecektir. harry potter izleyenler "düşünseli" sahnelerini hatırlayacaktır. orada geçmişe birinin anıları yoluyla gitmek mümkündü ve geçmişe müdahale edilemiyordu bildiğiniz gibi. yani ille de gidip dedemizi falan öldürüp "ee, o zaman ben nasıl geleceğim dünyaya?" diye düşünmemiz gerekmiyor olabilir yahut zaman dallanması denilen teorik fizik kavramı gerçek olabilir ve olay çoklu evrenler ile neticelenebilir.

    fazla dümdüz düşünmemek ve "mümkün değil" diyerek kestirip atmamak gerek böyle konularda.

    edit: eklemeyi unutmuştum, şimdi ekleyeyim. aynaya baktığımızda bile aşırı derecede küçük ölçekte geçmişi görürüz. zira görüntümüzün oluşumunu sağlayan fotonların aynaya gidip oradan da gözümüze gelmesi belli bir zaman gerektirir.
  • başlığı okurken zihnimde, işin bilimkurgu kısmından çok, ülkemizde böyle bir teknolojiyle zaman yolculuğu mümkün olursa yaşanabilecek parodiler canlandı.

    “-yahu bay kemal gidiyor neymiş efendim atatürk’ü savarona teknesinde ziyaret etmiş, sen ecdat nedir bilir misin bay kemal, sen uhud nedir bilir misin, bundan sonra zaman yolculuğuna yapacağımız düzenlemeyle, 1880-1940 yılları arası zaman ulaşımını kaldırıyoruz inşallah...”
  • en basitiyle güneşın ışığını çıkışından 8 dk sonra görüyoruz. şimdimiz ile güneş arasında 8 dk var. herşeyi anlamlandıran "ışık"a daha farklı biçimde daha hızlı ulaştığımızda hatta başka ışıkların varlığına ulaştığımızda bi başka dünyanın göbeklitepesine yahut uzay çağına denk gelmemiz mümkün. sandığımız zaman ile yaşadığımız zaman bambaşka olabilir. hesaplarımız kendi sistemimizde geçerli şimdilik. insan için şimdilik mümkün görünmemesi mümkün olmadığı anlamına gelmiyor.
    zaman bile göreceli. dünya bi başka türün gelecekteki imkansızı yada geçmişteki fosili neden olmasın
  • ışık hızından daha hızlı bir şekilde gidilirse uzayda yayılan dünyanın geçmiş bir zamanının görüntüsü yakalanıp teorik olarak gerçekleştirilebilecek durumdur.

    esprili ve akılda kalıcı açıklaması şu şekildedir: “geçmişe dönüp dinozorları görebilirsiniz ama yanağını sıkamazsınız.” a.m. celal şengör
  • tamamen teoride olsa da, bakteri ve virüslerin gelişimi ve bunlarla etkileşen insan vücudunun dönüşümü göz önünde bulundurulursa, kişinin fizyolojik adaptasyon sürecini yaşamadığı mikro-canlılarla dolu bir zamana, yani geleceğe yolculuk etmesi onun; geçmişe yolculuk etmesi ise irtibat kurduğu herkesin ölümüne yol açabilir.

    hasılı, icat çıkarmayın!
  • her şey bir an'da, ne geçmiş var, ne gelecek, her şey an'da, o an da şu anda.

    dem be dem, o dem bu dem...

    (bkz: dembedem)
  • işin kuantım vs. boyutunu bilemem ama şu bir gerçek ki zamanda yolculuk demek paradoks demektir. eğer zamanda yolculuk diye bir şey varsa mecburen çoklu evren olması gerekiyor, yoksa zaman yolculuğu paradoksunun önüne geçilemez.
  • gelecek diye bir şey yoktur. şu anın nedenleri bir saniye sonrasının sonucudur. dolayısıyla gelecek hesap edilebilir ancak geleceğe gidilemez.

    şu an, her ne kadar bir saniye sonrasının nedeni ise de bir saniye öncesinin sonucudur. bu yüzden geçmişi yalnızca kaydedebilirsin daha sonra izlemek için. müdahale edemezsin. yani 100 bin ışık yolu öteye gidip dinazorlar devrini devasa bir teleskopla seyredebilirsin ama kolunu uzatıp bir dinazor yumurtası çalamazsın zira kolun ışık hızıyla da uzasa dünyaya varması 100 bin yıl sürecektir.
  • nasılki denizde geriye ileriye her yöne yüzebiliyoruz; zaman kavramını tam anlamıyla kavrayabildiğimizde de istediğimiz zamana seyahat edebileceğiz. ama belki farklı paralele
  • şayet icat edilmiş olsaydı, elbet birileri çoktan gelir giderdi. hele ki 2020 yılında kendine bir not bırakırdı. kimin aklına gelmiş gerçekten takdir edilesi.
hesabın var mı? giriş yap