1 entry daha
  • sitokin adı verilen ve hücrelerin birbirleri ile haberleşmelerini sağlayan aminoasit bazlı kimyasalların bir pozitif geri besleme döngüsü yaratarak derişimlerini fazlaca arttırmalarına verilen addır.

    hücreler çeşitli patojenlere, yani hastalık yapıcı kimyasal yahut mikroorganimalara tepki olarak sitokin adı verilen ve çevrelerindeki yahut organizma içerisindeki diğer hücrelerin ilgili patojene karşı tedbir almasına olanak sağlayan aminoasit bazlı kimyasallar salgılarlar; lise biyolojisinde de anlatılır. salgılanan bu kimyalları algılayan hücreler, ellerinden geldiğince saldırıyı bertaraf etmek için gerekli önlemleri almakla kalmaz fakat eşzamanlı olarak kendileri de sitokin salgılamak suretiyle kulaktan kulağa diğer hücreleri de durumdan haberdar etme, sitokinlere duyarlı bağıışıklık sistemi hücrelerini olay yerine intikale davet etme telaşı içerisine gireler.

    organizmanın patojen'e karşı aldığı önlemlerin yeterisiz kaldığı ve patojenin hızlı yayılışının sürdüğü durumlarda sitokin salgısı kontrolsüz olarak çığ gibi artar ve vucuda zarar vermeye başlar zira sitokinler ancak eser miktarlarda düzgün iş görürler; kanda ve dokularda derişimleri artınca toksik etki göstermeye başlarlar. kimi durumlarda bu toksik etkinin sonucu ölüm dahi olabilir.

    enteresan bir fenomendir. organizma kendi yarattığı "amanın saldırıya uğradık!" yaygarası içerisinde kendi sonunu hazırlar. sitokin kasırgası olarak türkçeleştirilebilecek bu olgu, sars, kuş gribi ve hatta ebola'nın ölümcüllüğünün arkasında yatan sebeplerdendir. yine enteresandır bağışıklık sistemi "iyi" çalışan bireylerin bu tip hastalıklardan ölme riski daha yüksektir.

    yumurtaya can veren rabbim verdiği canı almak hususunda da fevkalade egzotik yöntemler geliştirmiştir.
22 entry daha
hesabın var mı? giriş yap