3 entry daha
  • genel olarak su korkusuna verilen isimdir. bu fobiden muzdarip olan kişiler suya yaklaşmaya dahi tahammül edemezler.

    aquaphobia kelimesi, latince'de "su" anlamına gelen aqua ve grekçe'de "korku" anlamına gelen phóbos kelimelerinin birleşmesi ile ortaya çıkmıştır.

    aquaphobia özgül fobidir. yani aslında normal şartlarda zarar vermeyecek bir şeye dair duyulan korkudan gelmektedir. suyun herhangi bir formundan korkmak (bu yüzme havuzu, göl, okyanus ve hatta su dolu bir küvet bile olabilir) ve bu nedenle aşırı bir anksiyete duygusu hissetmek bu fobiye sahip olduğunuz anlamına gelir.

    aquaphobia sık sık hidrofobi ile karıştırılır. hidrofobinin tanımlaması ise şu şekilde yapılabilir:

    kuduz hastalığının belli bir seviyesinde ortaya çıkacak şekilde suya duyulan hoşnutsuzluk hissiyle gelişen fobi. bunun anlamı, hidrofobi bir hastalıkla ilişkilendirilebilirken; aquaphobia direkt olarak herhangi bir bağlamdan bağımsız şekilde suya karşı korku hissetmekten dolayı ortaya çıkar. hidrofobiden ayrı olarak aquaphobia bazı zamanlarda thalassophobia ile karıştırılmaktadır fakat bu su ile ilişkilendirilebilmenin yanında aslen deniz korkusu olarak adlandırılır.

    aquaphobianın ve dolayısıyla özgül fobilerin kaynağı tam olarak anlaşılamamıştır fakat kalıtsal olarak aktarılabildiği düşünülmektedir. bir başka tahmin edilen kaynağı ise çocukken geçirilmiş travmalardır. örneğin herhangi bir boğulma tehlikesi yaşadıysanız bu, fobinin görülme sebeplerinden biri olarak gösterilebilir.

    aquaphobia üstünde araştırma yaparken, fobinin insan vücudunda ve zihninde oluşturduğu etkileri araştırmak amacıyla fobiye sahip olduğunu söyleyen 37 yaşındaki bir erkek hasta üstünde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. bu araştırmalar sonucu ortaya çıkanlar, fobinin göstergeleri hakkında şu bilgileri vermektedir:
    hasta, korkusunun ilk olarak "aşırı derecede acı çekmek, alın derisinin gerginleşmesi" ile kendini gösterdiğini ve daha sonra öksürme isteğinin, aralıklı panik atakların ve sıvı alımında azalmaya gitmenin bunları takip ettiğini belirtmiştir.

    aquaphobia uzun yıllar boyunca anlamından farklı olacak şekilde ingilizce'de kuduz hastalığının ileri bir seviyesini ifade etmek adına kullanıldı. hastalığın bu fazında, kuduz olan kişi yutkunmakta zorlanmakta, susuzluğunu giderememekte ve içilebilecek sıvıları gördüğünde onlardan korkmaktadır.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap