7 entry daha
  • bir haftalık kortizon tedavisine rağmen odyometrinizde çentik görmeye devam ettiğinizde "ani" olmasının yanısıra "kalıcı" işitme kaybına doğru gitmeye başladığınızı düşünmenize neden olan durum.

    tuhaf ama insan her şeye alışıyor. ilk olduğu günlerde etrafınızı kafanız suyun içindeymiş gibi dinlediğinizi düşünmenize rağmen zaman geçtikçe daha az fark eder oluyorsunuz.

    ta ki kontrol odyometrisine kadar.

    sessiz bir oda. teknisyen kulaklığı kafanıza takınca kelimenin tam anlamı ile kulakları dört açıyorsunuz. öyle konsantre oluyorsunuz ki kafanızın içindeki damarlardan geçen kanın akış sesini bile duyar hale geliyorsunuz adeta. hoparlörden verilen sesi duymaya çalışırken "kaçırmayayım" korkusuyla nefesinizi tutuyorsunuz. kulaklıktan gelen ses volümü azaldıkça kulağınıza dıştan gelen sesler ile içeriden gelen tuhaf çınlamalar birbirine karışıyor. hangisi nedir ayırt edemez oluyorsunuz bir süre sonra.

    ani işiteme kaybı %60 civarında kendiliğinden düzeliyor olsa da bu şanslı çoğunluktan olmamanız halinde iki haftalık kortizon tedavisi ile daha yüksek oranda iyileşme şansını yakalamak mümkün. ama bir de şanssız azınlık olma durumu var.

    bu durumda kortizon dozu bitince yapılması gereken şey kulak zarını aşarak orta ve iç kulağa lokal kortizon* tatbik etmek. bu işleme "transtipmanik steroid uygulaması" deniyor.
    kulak zarına iki delik açılıyor. biri şırınga ile kortizonu vermek diğer de kortizon orta kulağa dolarken sıkışan havanın dışarı çıkmasını sağlamak için. işlemden önce nistagmus oluşturmamak için şırınga ve ilaç vücut ısısına getiriliyor. ardından uygulama yapılıyor. genelde art arta 3-4 seans uygulanması gerekli.

    uygulama oral steroidden fayda görmeyen kişilerin yaklaşık %45'indeki işitme kaybını düzeltiyor.

    (bkz: genellemeye inanmıyorum ama bir istatistik var.)
37 entry daha
hesabın var mı? giriş yap