2 entry daha
  • türk schindler’i .
    (bkz: schindler s list)
    torunu emir kıvırcık ın yazdığı büyükelçi isimli kitap sayesinde varlığını öğrenip kişiliğine,kararlılığına,vicdan sahibi oluşuna hayran kaldığım devlet adamı.

    mit in kurulması için atatürk ile beraber imza atan 13 kişiden biri.

    nazi işgali altındaki fransa'da görev yaparken, tüm yahudilere iş bıraktırırılıp, toplma kampına alındığı günlerde (hiçbir ülke büyükelçisinin yapmadığı şekilde) fransa'daki türk yahudilerine bu işlemi kimsenin uygulayamayacağını dile getirip, 20.000'in üzerindeki türk ve türk olmayan yahudiye türk pasaportu vererek hayatlarını kurtarmıştır. ayrıca pek çok yahudi, bu ev/işyeri bir türk'e aittir şeklinde belge hazırlatarak toplama kamplarına gitmekten kurtulmuş, gönderilenler ise bir süre sonra tek tek bu kamplardan geri alınmıştır. 1936 yılının fransa başbakanı bile toplama kampına alınan oğlu için behiç bey'e başvurmak zorunda kalmıştır.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    türkiye 'soykırımın tanınması' atağına karşılık 'yahudiler'i naziler'in elinden nasıl kurtardık' filmini çekme kararı aldı.

    hollywood yapımı filmde 18 bin 200 yahudi’yi kurtararan türk diplomat behiç erkin’in hayatı anlatılacak

    türkiye, ermeniler’in dünyanın her köşesinde başlattıkları “soykırımın tanınması” atağına karşılık, çok farklı bir alanda “yanıt verme” kararı aldı. herkes türkiye’nin “soykırım olmamıştır” temasında bir film çektirmesini beklerken, akp hükümeti “türkler’in hoşgörü ve yardımseverliğini” konu alan bir film çekme kararı aldı.

    film, “yahudilerin nazilerin elinden türk diplomatların yardımıyla nasıl kurtarıldıklarını” konu alacak. filmin ana kahramanı ise 1940’lı yıllarda türkiye’nin paris büyükelçisi olarak görev yaparken “türk vatandaşlığı belgesi” vererek, 18 bin 200 yahudi’yi mutlak ölümden kurtaran behiç erkin olacak.

    türkiye’nin, erkin’in hayatını temel alan “tanıtım atağı” üç aşamadan oluşuyor. ilk aşama olan, behiç erkin’in anılarına ilişkin, “büyükelçi” adlı kitap, geçen hafta basıldı. aynı hikayenin belgeseli filmacass film production tarafından çekilecek. hollywood sinema filmi projesini ise daha önce de kurtlar vadisi-irak’ı çeken bmh worldwide entertainment üstlenecek.

    israil’den sponsor aranıyor
    belgeselin maliyetinin yaklaşık 3 milyon dolar olması bekleniyor. bu rakamın büyük bölümünün türk tanıtma fonu’ndan karşılanması planlanıyor. kalan finansman için ise hem türkiye’den, hem de israil’den sponsor aranıyor. türk devlet arşivleri de belgeseli çekecek olan filmacass şirketine açılacak.

    40 milyon dolarlık proje
    hollywood filmi projesinin maliyeti ise çok daha yüksek. yaklaşık 40 milyon dolarlık bütçe için yine türk tanıtma fonu’ndan kaynak sağlanacak. film için de, israilli büyük şirketlerin ve abd’deki güçlü amerikan lobisinin sponsor olması bekleniyor.

    erkin’in nazilerin elinden kurtardığı yahudilerden hayatta olanların bulunmasına çalışılıyor. türkiye’nin tel aviv büyükelçisi namık tan, israil hükümetiyle işbirliği içinde, bu kişileri araştırıyor.

    işte türk schindler
    ünlü yönetmen steven spilberg’in çektiği “schindler’in listesi” filminde hikayesi geçen işadamı oscar schindler yaklaşık bin yahudi’yi kurtarmıştı.

    büyükelçi behiç erkin ise 1940’lı yıllarda tam 18 bin 200 yahudi’ye “türk vatandaşlık belgesi” vererek hayatta kalmalarını sağladı. büyükelçi erkin, alman işgali altındaki fransa’da, fransız hükümetiyle yaşadığı ciddi sıkıntı ve baskılara rağmen verdiği pasaportlarla binlerce yahudi trenlerle türkiye’ye geldi. behiç erkin’e soyadı bizzat atatürk tarafından verilmişti. tcdd’nin başına da atatürk’ün isteğiyle getirilen erkin, demiryollarının kurulmasında da büyük rol oynamıştı.

    vatan
68 entry daha
hesabın var mı? giriş yap