15 entry daha
  • nekroz hücrenin aldığı geri dönüşümü olmayan hasarlar sonucu ölmesi olayıdır.
    nekroz patolojik bir ölümdür. hücrenin kendi isteği doğrultusunda değildir. hücrenin kendi isteği doğrultusunda ölmesi olayına (bkz: apoptozis) denir. nekrozun bir çok farklı çeşidi vardır şimdi kısaca onları yazacağım nekroz türleri ve her türün kendine özgü özelliklerine değineceğim ilk olarak

    koagülasyon nekrozu: en yaygın nekroz biçimidir. koagülasyon nekrozunda (bkz: protein denatürasyonu) olduğu için hücreyi yıkan enzimler denatüre olur. hücre yıkılmadan ölür ve bu görüntü günlerce stabil kalabilir. en sonunda nekroz alanına gelen lökosit enzimleri ile hücre ortadan kaldırılır. koagülasyon nekrozunda hücreler sınırlarını korur. görünümü ise belirsiz pembe bir kütle halini alır. miyokard enfarktı bu tür bir nekroz örneğidir. beyin hipoksisi haricinde hipokside ve maling tümörlerde görülür.

    likefaksiyon nekrozu: enzimatik sindirim(nötrofil enzimleri) daha fazla ise bu nekroz oluşur. beyin hipoksisi ve apse bu nekroza örnektir.

    kazeöz nekroz: en çok (bkz: tüberküloz)da görülen peynir kıvamında bir nekrozdur.

    gangrenöz nekroz: ekstremitelerin koagülasyon nekrozudur. likefaksiyon nekrozu eşlik ederse yaş gangren etmezse kuru gangren denir. diyabetik ayak buna bir örnektir.

    yağ nekrozu: yağdan zengin yerlerde görülür. travmatik nekroz memede enzimatik nekroz pankreatitte batın yağlı dokusunda görülür.

    fibrinoid nekroz: genellikle damar duvarında (bkz: vaskülit)lerde görülür . damar duvarında plazma proteinlerinin birikmesi ile karakterizedir. mikroskobik görüntü fibrine benzemekle birlikte biriken madde plazma proteinidir. ayrıca (bkz: akut romatizmal ateş)te kalpte ve malign hipertansiyonda duvarında görülebilir.

    buraya kadar yazdıklarım genel olarak nekroz çeşitleriydi.

    şimdi nekrotik hücrelerde görülen bazı mikroskobik bulgulara değineceğim.

    eozinofili artışı: ölü hücrelerin sitoplazmasında denatüre proteinlerin hemotoksilen eozin boyası ile boyandığında eozin ile aşırı bağlanması sonucu asidik eozinofilik boyamada artış olur.

    bazofili azalması: azalan sitoplazmik rna içeriği nedeniyle hematoksilen eozin boyası ile boyanma olmaz bu da bazofili azalmasını açıklar

    sitoplazmik vakuoller: glikojen azalması nedeniyle hücreler daha camsı ve homojen boyanır bir konuma gelir. enzimler organelleri sindirdikçe sitoplazmik vakuoller oluşmasıyla hücrede yenik elma görüntüsü oluşur.

    kalsifikasyon: nekrotik tümör hücrelerinde distrofik kalsifikasyon oluşur.

    bu yazdıklarım genel olarak nekroz çeşitleri ve nekrotik hücrelerde görülen bulgulardı . umarım işinize yarar.
2 entry daha
hesabın var mı? giriş yap