7 entry daha
  • kum sineği, tatarcık veya yakarca olarak bilinen sineklerin vektörlüğünü yaptığı leishmania türü protozoon parazitlerin neden olduğu bir hastalıklar grubudur.
    kırsal ve ormanlık bölgelere giden ziyaretçiler için risk fazladır.
    hastalık afrika, orta ve güney amerika, asya, avrupa'nın güneyi ve akdeniz'in doğusunu içeren tropikal ve sutropikal bölgelerde yaygındır. dünyada yılda tahminen 1,3 milyon yeni vaka ve 20.000- 30.000 arasında ölümler meydana gelmektedir.
    viseral leishmania vakalarının % 90'dan fazlası bangladeş, brezilya, hindistan, nepal, etiyopya, güney sudan ve sudan'da görülür. dünyada yıllık yeni visseral leishmaniasis vaka sayısı, tahminen 200.000-400.000 arasındadır.
    kutanöz leishmania vakalarının % 90'dan fazlasına afganistan, cezayir, brezilya, kolombiya, iran, suudi arabistan ve suriye'de rastlanır. dünyada yıllık yeni kutanöz leishmaniasis vaka sayısı, tahminen 700.000-1.200.000 arasında değişmektedir.
    mukozal leishmaniasis vakaların neredeyse % 90’ı bolivya, brezilya ve peru’ da görülür. hastalık özellikle savaş ve çatışma bölgelerinde, mülteci kamplarında ve nüfusun büyük ölçekli göç aldığı yerlerde ve yoğun nüfuslu şehirlerde büyük salgınlar ile karakterizedir.yoksulluk leishmaniasis riskini artırır. yetersiz beslenme kala-azar formunun ilerleme riskini artırır.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap