1877 entry daha
  • daldan dala, konudan konuya atlıyorum farkındayım ancak, çok şeyler düşündürüyor bende bu dizi.

    çok ilginç, her bölümde farklı bir lost portresi çıkabiliyor, heralde gelmiş geçmiş en ürkünç televizyon aktivitesiyle karşı karşıyayız. digiturk'ten değil de, sadece internetten takip eden çok geniş bir kitle var, bu da olayın bir başka boyutu. sadece türkiye'de değil, tüm dünya internet üzerinden abctv ve ctv 'nin bu dizisini yayınlanmasından birkaç saat sonra sıcak evinde izliyor oluyor. iletişimde gelinen noktanın bir yansıması. zaten bilinen olan internetin gücünün, neredeyse dilden dile (webte) dolaşarak ortaya konmasından hiç rahatsız değilim, hele ki böyle bir iletişim çağında o siteyi, bu siteyi yasaklayarak (ki tümüyle yasaklayamadılar, o yasaklar da bir iki linkle deliniverdi, onu bile beceremediler yani.) necip türk halkının ahlakını koruyabileceğini (böyle bir tehdit varmışçasına) sanan kimi yetki sahiplerinin artık algılayabilmesi açısından iyi bir gösterge lost. günümüz insanının kendisinin iletildikçe, iletişim kölesi haline geldiği, fincan kadar cep telefonlarıyla internette sörf yapabildiği böylesi günlerde, 70 ekran ahşap kaplı tvmizde saat 20.oo civarı trt 1 den ajansı takip edenler değiliz artık. ufkumuz geniş, geleceğe dair umudumuz ise tam. bir şeyler alabileceğimizi düşünüyoruz ki, internette bu kadar vakit geçirebiliyoruz. bir şeyler alabileceğimizi düşünüyoruz ki, internet yoluyla lost'un her bir bölümüne ulaşabilmek için zamanımızı veriyoruz. nereden bakarsanız bakın ufuk açıcı, hem de onca uyuşturucu niteliğine rağmen. ha bilginin peşinde koşturması lost'la sınırlı olan bünyeler için elbet yalancı bir bahar bu.

    öncelikle belirteyim; bu entiride çoğunlukla lost ile heroes arasındaki son dönem ayyuka çıkan "kesişme" iddialarına yer vereceğim. evet aynen öyle olacak. neyse tekrar diziye dönelim.

    evvelden bir entirimde söylediğim gibi; artık bölüm bölüm konuşma zamanıdır. zira bölümler yayınlandıkça, çeşitli verilere ulaşıyoruz. kafamızda kurduğumuz teorilerin temel dayanakları bir bir çöküyor. ayrıca bir diğer çöküşü de bay lindelof'un açıklamaları yaşatmıyor değil. gün geçmiyor ki yapımcı bir açıklama yapmasın. "şu şu teoriler yanlış.." deyiveriyor veya "şu ana dek nette ortaya atılmış hiçbir teori gerçek değil. biz lost'un sonunu hazırladık ve bunu kimse bilmiyor." diyerek günlerini gecelerini bu uğurda feda etmiş birçok lost teorisyeninin hayallerini yıkıveriyor. işte ben bu entirimde biraz bununla ilgilenmek istedim, ve netteki en sağlam yoldaşlarımdan proquest'e başvurarak "boston globe. boston, mass.: mar 4, 2007. pg. n.1" künyeli gazete haberine ulaştım, tabi yapımcı damon lindelof'un kimi ifadeleri sizleri şaşırtabilir veya "hah ben de böyle düşünüyordum tam" dedirtebilir. tepkiniz ne olursa olsun, hatta diziyle alakalı çıkarımı gerçekleştirerek sonda söylemem gereken şeyi şimdi söyleyeyim; sonunda ne olursa olsun, bu dizi başarılıdır, zira bunca insanı peşinden sürükleyebilmiş tek yapımdır. hatta şifreli bir kanal (digiturk) dışında, ulusal bazda bir kanalda yayınlanmamasına rağmen sözlükte alabildiğine entry içeren başlıklar kategorisine girebilmeyi başarmış tek yapımdır. ( http://sozluk.sourtimes.org/stats.asp?id=2 ) şimdi isterseniz yukarıda künyesini verdiğim habere geçeyim. bu entirimi lost için web site yapmış, veya gece gündüz teori üreten karındaşlarıma armağan ediyorum.

    evet adım adım bakalım, söz konusu haberde deniyor ki; heroes (nbc) ile lost (abc) arasında her ne kadar aralarında işlenen hikayenin zaman dilimi açısından bir farklılık olsa da; tv dünyasında "the mystery show that does it better" başlığını koyabileceğimiz bir çekişme var. lost ismini çok derin ve sinematik, heroes'i ise daha öz bulan habere göre; bu çekişme, her iki dizinin fanlarına göre; aslında tümüyle kozmik bir merakı irdeleyen doğaüstü bir dramada birleşmektedir. söz konusu haberde, bir fan sitesi olan darkufo 'da yayınlanmış bir kaç kareye atıfta bulunuyor. bu kareler her iki dizide de gannon car rentals broşürlerinin geçtiğini gösteriyor. söz konusu broşürler heroes'da hiro 'nun, lost'da hurley ve claire 'in elinde yer almakta. haberde sitenin sadece ana sayfası kaynak gösterilmiş ben google 'da ufak çaplı bir araştırmayla tam sayfayı buldum; http://darkufo.blogspot.com/…d-lost-cross-over.html bu sayfada, broşürlerden faydalanarak iki dizi arasındaki paslaşmadan söz edilmiş. tabi gazetedeki haberi bırakıp, siteye daldım biraz. sitede yazı yazmış olan birine göre; lost'un yapımcılarından damon (lindelof) ve carlton iki dizinin bir şekilde birbirine bağlanabileceğinden söz etmiş. tabi bunu söyleyen kişinin kaynak veremediğini de görmekteyiz. "sorry, cannot remember when and where it was said exactly!" demiş yazısının sonunda. yine başka bir kullanıcıya göre; lost'ta daha ilk bölümde kabinde ölen pilot da bir hero'dur, yani matt parkman 'dır. yine iki dizinin kesiştiğiyle alakalı bir diğer önemli veri de http://www.youtube.com/watch?v=volok-ozwvq adresindeki bir kesit. daha sonra döneceğim tekrar buna.

    yine jeff "doc" jensen 'in blogunda yarı şaka yarı ciddi olarak, lost'taki the dharma initiative 'in aslında heroes'daki süper insanları yetiştiren hayali şirket olduğunu söylemiş.

    bu haberler üzerine heroes'un yaratıcısı tim kring 'e telefonla ulaşmışlar. burada bahsedilen teorinin can damarı olan her iki dizide de geçen car-rental (araba kiralama) broşürleri sorulunca kendisine, bundan haberinin olmadığını söylemiş. ondan bir gün önce aynı soru lost'un yapımcılarından carlton cuse'a sorulunca o da; "sometimes a rental-car pamphlet is just a rental-car pamphlet." diye cevaplamış yani türkçesiyle; "bazen, bir araba kiralama broşürü, sadece araba kiralama broşürüdür." yani bunu abartmayın demeye getirmiş. ayrıca şunu da eklemiş; tv 'de bazı isimlerin özel isim olarak kullanılması mümkün, en azından telif meselesinden ötürü bazı isimleri kullanmak daha kolay. örneğin; lost'taki meşhur oceanic airlines ismi executive decision adlı filmde de geçmiştir. bu yüzden her iki yapım arasında bu ortaklıktan yola çıkarak daha büyük (gizli) bir ortaklık düşüncesinin ortaya konmaya çalışılması manasızdır. heroes'un yaratıcısı kring ise iki dizi arasında böyle bir bağ kurmanın muthiş ve fantastik olduğunu söylemiş ve "eğer gerçekten böylesi bir kozmik bir düzen varsa her iki dizi arasında, o halde bizim niye haberimiz yok?.. ne müthiş bir gizli anlaşmaymış böyle!" gibisinden bir serzenişte bulunmuş. haberi yazan kişi yani joanna weiss, kring'i bu cevabından ötürü fanboy diye nitelendirmiş. (..kring talking a bit like a fanboy himself.) ki bu kadar ayrıntı vermemin kime ne hayrı dokunacak onu da bilmiyorum ya neyse.

    haberde geçen bir ilginç bilgi de şu; crossing jordan (#7654703) adlı dizinin yaratıcısı yukarıda da söz ettiğim gibi ; heroes'un da yaratıcısı olan tim kring miş. peki onun dizideki yardımcısı kimmiş? bingo. lost'un beyin takımından, bir nevi dizinin her şeyi olan; damon lindelof. crossing jordan'ın 3. sezonun sonlarına doğru j.j. abrams 'ı arayıp, bir uçak kazası sonrası adada mahsur kalan bir grup yolcu üzerine bir dizi yapmayı düşündüğünü söylemiş. ve onunla birlikte lost işine girmişler. bu arada kring de ona yardım ederek nbc ile olan kontratının iptal edilmesini sağlamış. bu sayede lost'u abc için çekebilme fırsatını sağlamış. yani heroes'un yaratıcısı sayesinde lost gerçeği bugün söz konusuymuş.

    bu olandan bir kaç sene sonra, genetik mutasyonlar ve süper güçler üzerine çalışan kring, bu konularda kendisine danışmak için eski takım arkadaşı lindelof'u çağırmış. lindelof şöyle açıklıyor bunu: "we had a couple lunches, had a couple beers, he would talk to me about some of the ideas he was having ... sort of pick my brain," ve heroes'da pilot 'un (plot-twist) sonunu öneren de lindelof'muş. ancak lindelof'a göre; uçabileceğini sanan peter petrelli 'nin doğa üstü güçlere sahip olması fikri kring'e aitmiş.

    daha sonra lost ile heroes arasındaki reyting savaşı kızışmış. heroes, özellikle lindelof'un kring'e bazı tavsiyeleri sonunda rayting patlamasıyla zirveye oturmuş, lost'u geride bırakmış. lindelof'un anlattığına göre; kring'e bazı tavsiyeleri şunlarmış:
    "don't be afraid to make it really expensive. don't be afraid to have a large, sprawling cast. don't be afraid to kill people off."

    mistik öğeleriyle lost'un tv'deki başarısının, ve lindelof'un tavsiyelerinin kring 'e projelerinde destekleyici güç olduğunu söylemek mümkün. yani yukarıda üzerinde durduğum husus bu sefer ters yüz bir şekilde karşımıza çıkıyor. yani lost'un yapımcısının tavsiyeleri ve lost'un kendisi olmasaydı, belki de heroes da olmayacaktı. böyle çift yönlü bir kader sarmış iki diziyi de, bir nevi birbirlerine bağlamış. tabi bu durumdan hoşnut olmayan fanları da varmış. google'da ufak çaplı bir araştırmayla çeşitli sitelere ulaşmak mümkün. örneğin; http://digg.com/…oes_are_connected_after_last_night tabi durumdan şikayetçi olmayanlar da var; http://www.got-heroes.com/…-are-connected-t847.html sonuç itibariyle böyle bir birleşme olsa da olmasa da tartışma devam edeceğe benziyor.

    her ne kadar yapımcılar hikayelerdeki bağları reddetseler de, dizi dışında bazı gidip gelmeler de yok değil örneğin lost'un yazar takımından jesse alexander heroes'a geçmiş. bu bile her iki dizi arasındaki koparılamaz bir bağa işaret ediyor.

    yine habere göre; yukarıda sözünü ettiğim http://www.youtube.com/watch?v=volok-ozwvq linkindeki kesitte nathan 'a lost'u çağrıştıran sözleri yazan asıl kişi kring'in 80 lerden beri takip ettiği yazar, -daha sonra dizinin yazar kadrosuna katılan -jeph loeb miş. yani bu konuda bir gönderme varsa, bundan sorumlu loeb'tir. kring'in bu yolla leski takım arkadası indelof'a mesaj göndermiş olabileceği de söyleniyor. ancak lindelof bu görüşte değilmiş. ona göre loeb'in nathan'a söylettiği bu sözler aslında yine aynı yazarın ultimate wolverine vs. hulk adlı eserine ve genosha adasına göndermedir. lindelof kendisine bir mesaj gönderildiği fikrine katılmıyor çünkü şöyle bir gerekçesi var; "..because our characters don't have superpowers." / "çünkü bizim karakterlerimiz doğaüstü güçleri yok."

    yine kring'e dönersek, bazı soruları kendilerine sorduklarından söz açıyor. örneğin; lost'taki karakterlerin yer aldığı bir dünyada 'heroes' olabilir miydi? veya heroes'un dünyasında claire'in arkadaşları tvde lost izlerler miydi? eğer her iki dizi arasında bir kesişme olsaydı / olacaksa bu ancak zamanda yolculuk yapabilen hiro tarafından yapılabilirdi / yapılabilecektir. lindelof ise bunu şöyle karşılıyor; eğer illa ki iki dizi arasında bir kesişme olacaksa, bu ancak şöyle olabilir; hiro gelir ve sahildeki hurley'e selam verir, hurley de ona karşılık verir, ve hiro yeniden kaybolur. bu kadar basit, daha fazlası olamaz. zaten her iki dizinin farklı stüdyolarda, farklı bağlantı ve katı anlaşmalarla yayınlandığını düşünürsek, iki rakip dizinin biraraya gelmelerinin mümkünatının olmadığını da anlarız.

    ancak sonuç itibariyle; türlü reddedişlere ve zorluklara rağmen, her iki dizinin bir noktada birleşebileceği fikrinin şimdiden fanların kafasında yer ettiğini, kafalarındaki teoriler arasına bu düşüncenin de katıldığını söyleyelim. ha bana uyar mı bir lost izleyicisi olarak, hiç umrumda değil. isterlerse kurtlar vadisi 'yle, süper baba'yla, en son babalar duyar'la da bağlantılar kurulabilir. locke'u havuç'un başını okşarken görmek yüreğimi okşamayacak değildir. ha birol güven ne der bilmiyorum. bu arada entirinin sonlarına doğru pis saçmaladım değil mi a okurlar?

    of ulan, ha ne diyorduk? previously on ekşi sözlük...

    bonus materyal: 3.11 'deki rusça mektupta ne yazıldığını merak etmiyor musunuz? http://bp2.blogger.com/…j-va/s320/russianletter.jpg - http://bp1.blogger.com/…fts/s320/russianletter2.jpg
    ingilizcesi şu:

    ". lost in his country, and they must...

    ... and, if necessary, through complete social

    ... in a measure, it made andrey to feel alienated

    (kırmızı kalemle yazılmış ilk yazı:) "and my name is andrey, too".

    - nadji was not...

    - the afghans' resistance. .. but he was an excellent

    - he was a cousin of an influential...

    -... controlled one of the northwestern.. specialist who was helping to...

    ... mujahads who used... compensated .. with his ... mind... and all radicals of that time... believed that they held up the .. west... a trail for allah, so he could erase infidels from the face of the earth... andrey thought, that the fall of afghanistan would become an impulse for...

    ... of social revolution.

    [kırmızı kalemle yazılmış yazının çevirisi ise şöyle: "oh, there are so many things about afghanistan (war) which i have forgotten!.." ]

    ... "pakistani people arrived today", nadji reported with a strong accent... in a bombastic (pompous) russian language...

    ... we knew that the isi, pakistan intelligent service (this is what the russian acronym means, isi is `inter-services intelligence' in pakistan) will be involved in this. and you... "to let ...about it". andrey knew that...

    ..."i thought that you..." [sayfa sonu] "

    (kaynak aşağıdaki linktir. o siteye girince göreceksiniz ki, buradaki rusça mektubun ailemizin esmeri sayid jarrah 'la alakalı olduğu düşünülmektedir.)

    http://losteastereggs.blogspot.com/
12722 entry daha
hesabın var mı? giriş yap