7 entry daha
  • roma tarihinin krallık devrinin hükümdarları:

    1- numa pompilius

    bir senelik kralsız geçen bir zamandan sonra sabinler arasından seçilmiştir. tarihi geleneğe göre nazaran barışçıydı, roma dinini düzenlemiş, pontifices, augures, flamines, salii, fetiales ve vestales gibi rahip meclislerini kurmuştu. aynı zamanda capitol'un eteğinde, savaş zamanında kapıları açık bulundurulan ianus tapınağını yaptırmıştı. bütün işleri ve yenilikleri egeria adlı bir peri kızının ilhamı ile yapardı.

    2- tullus hostilius

    romulus ve numa pompilius'dan sonra roma'nın üçüncü kralı olan t. hostilius, latinler arasından seçilmiştir. savaşçı bir kimliği vardı ve etrüsk şehri olan veii ve fidenae ile savaşarak bunu göstermiştir. atalarının geldiği şehir olan albalonga ile de uzun savaşlar yapmış ve sonunda şehri talan ederek halkını roma 'ya yerleştirmiştir.

    3- ancus marcius

    dördüncü kral yine sabinler arasından seçilmiştir. latinlere ait diğer bazı yerleri zaptetmiş, tiber üzerinde bir köprü (pons sublicius) yaptırmış, tiber'in sağ sahilindeki ianiculum tepesini tahkim etmiş ve ostia limanını inşa ettirmiştir.

    4- tarquinius priscus

    bu kral, roma'nın etrüsklerden olan krallarının ilkidir. bir etrüsk şehri olan tarquinii'den gelerek evvela kral ancus marcius'un oğullarının vasisi olmuş, sonra da kral seçilmiştir. zamanında roma'da büyük inşaat faaliyeti görülmektedir. bu meyanda capitol üzerinde iuppiter için bir tapınak yapılmaya başlanmış, şehrin tepeleri arasındaki bataklığı kurutmak için, kanalizasyon tertibatı (cloaca maxima), circus maximus 'u yaptırmıştır. bir müddet sonra da öldürülmüştür.

    5- servius tullius

    etrüsklerden olan ikinci kraldır ve tarquinius priscus'un damadıdır. servius tullius, roma vatandaşlarını teşkilâtlandıran bir kral olarak ün yapmıştır. ayrıca şehrin yedi tepesini (palatinus, capitolium, aventinus, caelius, esquilinus, viminalis, quirinalis),çeviren servius surunu yaptırmıştır. savaşçı hareketleri arasında, veii şehrine karşı yaptığı harpleri gösterebiliriz. latin şehirleri birliği ile ebedi bir dostluk ittifakı yaparak roma'yı bu birliğe sokmuş ve sonunda o da damadı tarafından öldürülmüştür.

    6- tarquinius superbus

    roma'nın son kralıdır. damadı olduğu servius tullius'u öldürmüş ve yerine kral olmuştur. zalim bir kral olarak ün yapmış olan superbus ,latin birliğini parçalamış, hile ile gabii şehrini zaptetmiş, sibyl kitapları denilen kehanet kitaplarını cumae'dan roma'ya getirmiştir. nihayet ardea şehrini kuşattığı bir zamanda, roma'da oğlu sextus'un, tarquinius collatinus'un karısı lucretia' ya sataşması ve kadının intiharı üzerine, l. iunius brutus'un etrafında toplanan halk ayaklanmış, neticede kral şehri terketmek zorunda kalmıştır. bunun üzerine roma'da krallık kaldırılarak yerine cumhuriyet idaresi kurulmuştur. tarihi ananeye göre, bu olay m.ö. 508/7 (polybios'a göre) senesinde olmuştur.
23 entry daha
hesabın var mı? giriş yap