2 entry daha
  • propagandanin olumsuz cagrisimlarindan kurtulabilmek icin, halkla iliskiler kavramini ortaya atarak hizmet sektorune sokmus kisi.
    en onemli marifetleri arasinda, kadinlarin sigara icmesinin toplum icinde kabul edilir bir olgu haline getirilmesi ve guetemala dan sepetlenen united fruit company nin cia ile birlikte duzenledigi karsi devrimde "amerikan kamuoyu" nun olan bitene "ikna" edilmesine dair kampanyalar gosterilebilir.

    tutun sirketleri bernays a kadinlarin sigara icmemesinden dolayi pazarlarinin yarisini kaybettikleri sorunu ile basvurur.

    amcasinin psikanaliz yontemlerinden feyz alan bernays bir psikanaliste danisir ve bu durum hakkinda ne yapilabilecegini sorar.

    yukluce bir parayi cebe indiren psikiyatr, sigaranin cinsel bir sembol oldugunu, erkegin penisini temsil ettigini ve kadinlari bu tip bir meydan okumaya ikna edecek bir neden bulabilirse bu durumu degistirebilecegini soyler bernays a.

    bernays sukran gunu yuruyusunde cemiyetin onde gelen ailelerinin kizlarina yuruyusun belli bir aninda sigaralarini yaktirtir. onceden toplanan muhabirler ertesi gun bu olayi "torching the freedom" slogani ile yansitirlar gazetelerinde.

    erkeklik ayricaligi olarak algilanan sigara, artik kadinlarin ozgurlesmesi hareketinin sembollerinden biri haline gelmistir. kadinlarin, ozgurlesmek adina, o gune dek mesafeli durduklari bir maddeye bagimli hale gelmeleri surecini baslatmis olur boylece bernays.

    oyle bildiginiz gibi bir adam degildir!
    ama olan bitenleri anlayabilmemiz icin mutlak bilmemiz gereken bir adamdir.
    iste bu yuzden de israrla (bkz: the century of the self)
57 entry daha
hesabın var mı? giriş yap