5 entry daha
  • özellikle gün itibariyle tekrar üzerinde düşünülmesi geken, birçok araştırmanın ana konusu olmuş önermedir.

    ulusun kuruluş aşamasında peydahlanmış tarih yazıcılığı, dil çalışmaları ve antropoloji araştırmaları düşünüldüğünde gelinen nokta o kadar da şaşırtıcı değildir. bir yandan kabul edilen retorik türklüğün esasının vatandaşlığa bağlı olduğu vurgusunu yaparken, diğer yandan da kuruluş yıllarının bilimsel ve siyasal çehresini inceleyen araştırmalar ulus inşasının etnik kökene dayandırıldığının altını çizmektedir.

    bu işin bilim kısmına gelindiğinde maksudyanın türklüğü ölçmek tezi gayet aydınlatıcıdır. 1939 yılında eugéne pittardın danışmanlığında cenevre üniversitesinde, türk halkının ırksal özellikleri üzerine bir doktora tezi yazılmıştır. bunu hazırlayan bilim adamı afet inandır.

    bu çalışması için 200 kadın üzerinde yaptığı ön çalışmanın yetersiz olduğunu söyleyerek daha büyük bir çalışma yapılması için hükümete başvurur. ve sonuçta anadolu'da 64000 kişilik bir anket düzenlenmiştir. buradaki anketten kasıt, kafatası ölçümleridir. bu çalışma, 1937 yılının 19 haziran'ından 31 aralık'ına kadar sürmüş ve ardından türk ırkının brakisefal kafatasına sahip alpin ırktan olduğu ortaya çıkmıştır.

    maksudyan, n., 2005, türklüğü ölçmek, sf 94-96

    antropolojik çalışmalar bununla da sınırlı kalmayarak, türk tarih tezini destekleyicisi rolüne bürünmüştür. ölçülerle ve bilimsel yöntemle desteklenen bu çalışmalar tarih tezini sağlamlaştırmak üzere kullanılmışlardır.
56 entry daha
hesabın var mı? giriş yap