4 entry daha
  • 73'te agir siklet dunya sampiyonu unvanini joe frazier i devirip almis, hayatinin zirvesini yaptiktan sadece bir yil sonra, taze sampiyonlugunun tadini doya doya cikaramadan, '74 de zaire'de hem unvanini hem de neredeyse hayatini ringde birakmis, 1994'deki inanilmaz donusune ragmen, hic bir zaman mutlulugu yakayamamis, incelenmesi gereken bir sahsiyet.

    frazier i indirip title i aldiktan sonra, muhammed ali ile karsilasmasi kacinilmaz olmakla beraber, hem ali den daha iyi oldugunu dusunuyor, hem de unvani birakacagini tahmin etmiyordu. lakin macin zaire'de olmasi basli basina bir kabusdu foreman icin. tum ulke ali'ye tapiyor, onu kendilerinden goruyorken, renkdas ve irkdas olmalarina ragmen, foreman adeta isgalci bir beyaz adam muamelesi goruyordu. "ali bumaye" yani "ali oldur onu" diye bagiran kalabaliklara maruz kalmak her halde bir afrikali icin cok aci olsa gerek.

    maca hic de fena baslamayacakti foreman. ali yi 7 round boyunca hirpalayacak, kelebek gibi ucup ari gibi sokan ali nin esamesi okunmayacakti. taaki 8. round a kadar... 7. round da iplere sikistirdigi ali ye, kamyonla yumruk atmasina ragmen, ali nin aci ceker gibi bir hali yoktu. gong calip da 7. roundun bittigini duyurdugunda. ali kendisine yaklasip, " i made it, i made it" diyecekti. foreman in jetonu cok gec dusmustu. 7. round boyunca ali, hem boy avantaji hem de gucunun farkinda oldugu foreman'i iplere dayanip dayanip, "aciz pozisyona dusmus boksor" rolu calarak fena halde yormustu. foreman mevzuyu anladiginda is isten gecmisti cunku tum kondisyonunu sonuna kadar harcamasindan mutevellit, off durumundan on moduna gecen ali nin neler yapabilecegini biliyordu. yine de 8. round da bildigini okuyacak, alinin bekledigi ilk boslugu verdiginde , kendisi icin mac ve kariyeri, guzel bir komboyla bitecekti.

    kafasinda bu maci belki de binlerce kez yasayan foreman, boksa 3 sene daha duse kalka devam edecek ve 77'de emekli olacakti. derken 87' de sadece, aliyle yaptigi meshur macin, dusmus elemani olarak hatirlanan foreman, aktif boksa geri donecekti. 10 yil got gobek baglayan biri icin inanilmasi guc bir come-back ti bu. 94 de belki de baska hic kimsenin basaramayacagi bir ruyayi gerceklestirecek, mutevazi zaire'de biraktigi kemeri, sasali las vegas in pariltili ringinde, hem de 45 yasinda geri alacakti.

    gercekten dramatik, insana ait, tanrisallasmamis bir hayat onunki. ali gibi bir supermen degildi, cok sevilmedi, ikon olmadi, olamadi. ama 74 de yasadigi depremin yikintilarini hayati boyunca sirtinda tasidi. 45 yasinda sampiyon olmasina, bir daha hic bir insanoglunun beceremeyecegi bir geri donusu yapmasina ragmen, insanlarin kalbinde ozel bir yeri olamayacagini biliyordu. looser olarak anilan bir winner di . o bunu " kendim icin yapiyorum, insanlarin ne dusunduklerini artik umursamiyorum" hissiyati ile yaptigina inandirsa bile, aslinda sevilmek icin, unutulmamak icin yaptigina inaniyorum ben. zaten kendisinin su sozleri de bunu gayet net anlatiyor sanirim :

    "kimsenin beni bir daha kaale alacagini dusunmedim... iyi boksordum, iyi dovusmustum ama hic bir zaman adim hatirlanmadi... sanirim tek bir yolu vardi dikkate alinmam icin...olmeliydim. hayatim bir sedyede son bulursa, belki bir kez defa icin bile olsa hatirlanirdim"
91 entry daha
hesabın var mı? giriş yap