• 6. asrın başı, islam dünyasının müthiş bir çözülme içinde bulunduğu dönemden geçiyordu. islam aleminde bozulan düzeni yeniden kurup düzenleyecek, güçlü bir idare tesis edecek yetenekli bir lidere ihtiyaç vardı.
    tarihçi ibni esir: “hulafa-i raşidin ve ömer b. abdülaziz’den sonra gelen en adil ve salih hükümdar nureddin zengi’dir.” tesbitinde bulunarak islam dünyasının beklediği lider ve komutana işaret etmektedir.
    şam, hama, halep, humus ve mısır gibi yerlerin idaresini elinde bulunduran hükümdar, yaptığı fetihlerden elde ettiği paralarla hem şehirleri imar ettirmiş, hem de medreseler kurdurarak ilme ve ilim adamına yatırım yapmıştır.
    nureddin zengi, artık suriye sultanı idi. müslümanlar tarafından haçlıları topraklarımızdan çıkarıp kudüs’ü tekrar geri almak için allah tarafından görevlendirildiği kabul ediliyordu. kendisi de bunun en büyük ibadet olduğunu biliyordu. akınları ile bütün hristiyan eyaletlere dehşet saçıyordu.

    ibn cevzî: “nureddin zengi... kafirlerin elinde olan elliden fazla şehri geri aldı. onun hayatı pek çok sultanın ve idarecinin hayatından daha temiz ve iyiydi. onun döneminde yollar güvenli ve emniyetli idi. onun övülecek tarafları pek çoktur. o, kendini bağdat’taki halifeliğe bağlı ve onun emrinde görürdü... karakteri yumuşak huylu, şatafatsız ve alçak gönüllü idi. alimleri ve dindaşlarını severdi.”

    ibn-i hallikan: “o adaletli, insaflı, ibadetine düşkün, zahid, muttakî, şeriata bağlı bir sultandı...”

    ibnü’l-esir cezerî: “ben önceki sultanların hayatını inceledim. raşid halifeler ve ömer b. abdülaziz hariç, nureddin’den daha temiz hayat yaşayan, ondan daha ahlaklı hayat süren adaletli bir sultana rastlamadım.”

    o, geceleri ibadet ederdi. belirli evrad ve ezkarı vardı. hanefi mezhebinin bir alimi idi. hadis dersi aldı. zulme uğrayan yahudi de olsa onun hakkını korurdu.

    1118 yılında doğan nureddin zengi, islam topraklarını haçlılardan temizledi. onun en büyük arzusu kudüs’ü geri almaktı. fakat bu mutlu zafer ve mesud olay ona değil, o’nun komutanı selahaddin eyyubi’ye nasip oldu. 1174 yılında 56 yaşında iken gırtlak hastalığından vefat etti.
20 entry daha
hesabın var mı? giriş yap