7 entry daha
  • halk tarafindan neden ciktigi bile daha anlasilamamisken orduya alinan salak ufak kardesin pesinden, onu her daim koruyup kollayan agabeyin gitmesiyle birlesen ve ayrilan kaderlerin filmi. kardes kavgasini yani kore savasinin (guney ve kuzey kore arasinda sozde) destansi bir dille anlatmaya calismistir. her destansi filmde oldugu gibi bu filmde de demagoji yapilmis, duygu somurusunden az da olsa yararlanilmaya calisilmistir. sonucta bir destan anlatmak uzere yola cikildigi belli... yalniz film bazi seyleri destansilastirirken, civitilmasi ve politiklesmesi olagan olan seylere fazla bulasmiyor. sirf bu sebepten oturu bile izlenilmesi gerekir. yani savasin nedenlerini anlatmak yerine -ki cok tehlikeli bir alan bu- savasin halklar ve insanlar ve hatta en cok da aileler uzerine etkisi uzerinde duruyor. iyi de ediyor.

    filmin yapmaya anlatmaya calistigi gibi ideolojik olarak bakmaz da sirf kardes kavgasina odaklanabilirseniz film gercekten ilginc mesajlar vermekte. kardesler neden birgun sakalasirken diger gun kavga eder, nicin sevgi cogu zaman icten dillendirilir, insan dogasi nelere kadirdir, kardes sevgisi nemenem bir seydir vs vs...

    bir diger onemli nokta da filme harcanan para. 10 milyon $ dan biraz fazla para harcanilan film, savas sahnelerini ortaya koymakta gayet basarili. yamali bohca takip, yirtik fistanlar giyip anlatmiyor destanini. bu bakimdan bizim kurtulus savasimizin anlatildigi filmler aklima geliyor nedense. uzuluyorum gercekten. eldeki kit kaynaklarla zamaninda neler yapmisiz, simdi fazla geliyor basimiza surecegimize kicimiza suruyoruz.

    elmayla armutu bir araya koymadan, saving private ryan tandansi yaratsa da anlattiklari bakimindan cok daha farkli oldugu gozetilerek, izlenilmeli. unutulmus bir savasi ilginc yonuyle ele almasi bakimindan onemli bir film.

    --- spoiler ---

    ah bu analar ah, her yerde ana anadir. elleri opulesiler, sessiz cigliklariyla bogazlari dugumluyorlar.

    --- spoiler ---
40 entry daha
hesabın var mı? giriş yap