9 entry daha
  • türkçesi savaş üzerine olarak dilimize çevrilen, prusyalı general clausewitz in yazdığı son 200 yıldaki büyük liderlerin komutanların sürekli atıf yaptığı eserinin orijinal adı.

    söz konusu eser sadece savaş üzerine teknik bilgiler içermemekte olup aynı zamanda bazı yönleriyle bir kişisel gelişim kitabı olarak da yararlanılabilecek kadar çok yönlü bir eser. türkçe çevirileri 2020 yılında bile hala kötü olsa da o yıllarda savaşın içinde cephede olan bir generalin bu işin metodolojisini, edebiyatını, teorisini bu derecede kotarması ve üstelik bunu sistematikleştirerek yapması takdire şayan zaten bu eseri kanımca bu kadar farklı ve orjinal yapan da bu akıl olsa gerek.

    düşünün topyekün savaştan muharebe şekillerine kadar bir çok teknik konu olan eserde aynı zamanda yer yer insanların iç dünyalarıyla ilgili asıl işi yazarlık olan değme yazarlara taş çıkaracak derecede tahlillerde yapılmıştır bu eserde. mesela bu konu da inatçılık üzerine çok sevdiğim pasajlardan biri :

    " inatçılık bir zeka eksikliği değildir ; üstün muhakeme yeteneğine boyun eğmemekte direnmeyi tanımlayan bir deneyimdir... inatçılık mizaca ait bir kusurdur. iradenin bu bir çeşit eğilmezliği, her türlü fikre karşı bu tahammülsüzlük aslında bencilliğin özel bir biçiminden başka bir şey değildir. inatçı insan sadece kendi ruhi faaliyetlerinin emirlerine uyar ve sadece başkalarının da sadece bu emirlere uymasını ister. buna bir çeşit kendini beğenmişlik de diyebilirdik, ama aslında bunun da ötesinde bir şeydir. kendini beğenmişlik dış görünüşle yetinir, oysa inatçılık bir şehvettir. "
hesabın var mı? giriş yap