8 entry daha
  • vücudumuzdaki idrar miktarını ve aynı zamanda kanımızdaki su miktarını ayarlayan,hikmetinden sual olunmayan ve i$imizin çok du$tugu bir hormondur..
    ki$i,herhangi bir nedenden ötürü susuz kaldığı zaman adh hormonu salgılanır ve böbreklerin idrar üretmesini engeller..bu $ekilde kanda bulunması gereken asgari miktardaki su miktarı ve su-tuz dengesi korunmuş olur..
    bununla birlikte halk arasında idrar söktürücü olarak bilinen diuretik maddeler de adh hormonunun salgısına mani olurlar..ve bünyedeki mevcut denge bozulduğundan dolayı böbrekler gerekli emri adh hormonundan alamazlar bu yüzden idrar üretip üretmemekte kararsızlık ya$ayarak sonunda ne olur ne olmaz diyerek üretmeye karar verirler..
    idrar üretmek hususunda kararsızlık içerisinde kalan böbrekler idrar için,alınan diuretik sıvı "artı" kandaki suyu kullanırlar..bu durum vucudun kurumasına ve içilen diuretik maddeden daha fazla miktarda idrar çıkartılmasına sebep olur..bu sebepledir ki bira gibi diuretik bir sıvı alındığında içilenden daha fazla sıvı dışarı verilmektedir..yine bu sebepledir ki bir insan tek oturuşta 8-9 bardak su içememesine ragmen,8-9 adet bira içebilmektedir..
    alınan diuretik maddenin yüzünden salgısı duran adh hormonu,vücuttaki dengenin tekrar eski haline dönmesi ile beraber tekrar salgılanır..ve bu salgılanma ile beraber agızda bir kuruluk yada kalıcı olmayan bir açlık hissedilir..genellikle bira,rakı gibi alkol olarak degerlendirilebilecek diuretik maddeleri alanlar bu dengeyi tekrar eski haline döndürmek için sabah kalktıklarında bir kaç bardak yada bir surahi su içerler..
17 entry daha
hesabın var mı? giriş yap