• ingilizce ismi "paint it yellow" olarak gecen, bollywood yapimi bir film. dili ingilizce ve hintce olan filmi izlerken, hintce'nin ingilizce ile veya turkce ile ortakla$a kullandigi sozcukler oldugu farkediliyor. (turkce ile ortak olanlara ornek: $ehit, inkilap)

    2 saat 50 dakika suren film, yeni delhi'de okuyan bir grup universiteli gencin, 1920'lerde hayatlarini feda etmi$ hintli be$ devrimcinin son gunlerini konu eden bir film cekmek icin hindistan'a gelen bir ingiliz yonetmen sayesinde, hayatlarinin nasil yon degi$tirdigini anlatiyor.

    --- spoiler ---

    yonetmenin, film icindeki bu filmi cekme fikri, 1920'li yillarda hindistan polis te$kilati'nda gorev yapmi$ olan ve devrimcilerin son gunlerini yakindan takip etmi$ olan dedesinin gunlugunu okumasiyla ortaya cikar. ingiltere'de hikayesine destek bulamayan yonetmen, yeni delhi'ye gider ve oradaki universitede okuyan bir arkada$ina projesini anlatir. boylece ikili, filmdeki ba$rollere, ogrenciler arasindan oyuncu aramaya ba$lar.

    rang de basanti'nin ilk yarisi, filmin icindeki filme oyuncu bulma cabalariyla geciyor. bu bolumde film, bollywood damgali muzikler ve goruntuler e$liginde, gununu gun etmeye bakan ve ulkede bir gelecek gormeyen hintli universite gencliginin panoramasi $eklinde ilerliyor. ancak bu bolumde bile, rang de basanti, gerek -bize cok a$ina gelen- genclerin arasinda donen memleket uzerine karamsar geyikler fasli ile, gerekse oyuncularin rahat ve samimi performansi ile rahatlikla izleniyor. hatta arada vurucu replikler ciktigi da oluyor. mesela; babasinin verecegi nasihatten kacmaya cali$an genc "stop lecturing dad" diye ciki$acak oluyor, baba: "sms generation; any conversation beyond four lines becomes a lecture for you" diye yapi$tiriyor cevabi.

    rang de basanti'nin ikinci yarisinda ise, tempo yukseliyor. gencler, film icindeki filmde kendilerine verilen rollerin havasina girmeye ba$liyor ve cekimler ilerledikce, ilk yarida vur patlasin cal oynasin'ci bir tipte resmedilen gencler, gittikce politize oluyorlar.

    --- spoiler ---
64 entry daha
hesabın var mı? giriş yap