125 entry daha
  • 10-15 yasindan sonraki ani, gorsel travmalarin sakinlestirilmesinde ve hayatina donmede etkili bir yontem oldugunu dusunuyorum emdr'in. ancak cocukluk travmasindan iyilesmek icin yani kompleks stres bozuklugundan iyilesmek icin cok baska sorunlarin da baska acilardan irdelenmesi gerekir.

    gorsel bir hafizasi olan, anlik olan travmalarin cozulmesinde cok etkili olan terapi yontemlerinden biri emdr. turkiye'de son zamanlarda asiri populerlesmis olmasini, hikayeni anlatmadan ve anlamadan da terapi seansinda beyninin kendi kendine travmayi cozmesi ve hicbir cihaz ucreti odemeden (neurofeedback'te oldugu gibi) elini saga sola sallayarak adeta bedava ve zahmetsiz bir terapi yontemi olmasina bagliyorum, bir de turk toplumu 'mucize' seyleri cok sever. 'sunu yaptim oh hicbi seyim kalmadi' yontemlerini...

    "emdr ise yaramaz mi, yarar mi" tartismasi yapilmis yukarida.
    isin dogrusu her terapi, dogru zamanda, dogru terapistle dogru hastada ise yarar.

    bazen terapistin beceriksizdir ya da uyumun yoktur hasta olarak, bazen de terapi yontemi dogru olsa da hasta hazir degildir o cesit tedaviye henuz...

    sonuc olarak bunun kararini verecek olan iyilesmek isteyen kisidir bence.

    gel gelelim emdr'in kullanim alanlarina...

    ben gelisme travmasindan terapi aliyorum senelerdir. emdr, bessel van der kolk'un 'the body keeps the score' yani beden kayit tutar kitabinda anlattigi gibi travmadan iyilesme yontemlerinden biri.

    bu zamana dek neurofeedback, somatik terapi (peter a. levine veya pat ogden serftifikali terapistlerden), bilissel terapi, inner child work/reparenting yontemleri (john bradshaw webinarlari, pete walker'in kitaplari) uygulayarak gelisme sagladim.

    emdr henuz denemedim cunku benim ptsd'im yani yasadigim stress bozuklugu, defalarca ebeveynlerden ve aileden maruz kaldigim travma ve ihmale dayaniyor dolayisiyla daha kompleks ve derin. anladigim kadariyla bunu da en iyi anlayacak kisi benim cunku yasamis olan kisi benim. o yuzden kendi hizimda yontemleri denemeye devam ediyorum.

    emdr ise, hatirladigim, hala etkisinde oldugum anilari, ozellikle daha yetiskin oldugum donemdeki travmalari cozmem icin bir yontem olarak goruyorum.

    arkadaslarim arasinda ergenliginde tecavuze ugramis, cinsel tacize ugramis, fiziksel saldiriya ugramis kisiler emdr terapisi gorduklerini ve ise yaradigini bildirdiler. fiziksel stress bozuklugu semptomlarinin azalmasinda ve daha 'sakin' bir beyinle hayatlarina devam edebildiklerini bildirdiler.

    ama travma dedigin sey ayni zamanda bir coping mechanism denen bas etmek icin davranis bozuklugu gelistirmemize de sebep oluyor. ornegin bende, alkolik bir ailede surekli sozlu fiziksel siddet uygulayanlarin arasinda en kucuk olarak gelistirdigim yontem, herkesin suyuna gitmek onlari memnun ederek hayatta kalmak oldu. yani 'codependency' denen illet. bu bir sonradan ogrenilmis davranis bozuklugu. kendi ihtiyaclarimi anlamayi ogrenememis olma, ebeveynlerimin cocuk gibi davranmasi ve beni 'sakinlestirici' olarak kullanmalari. (orn: babam annemle kavga eder, bana anlatir beni 'terapisti' yapar. annem babamdan sikayet eder, hincini benden alir, ankisiyetesi artar, onu sakinlestirmek icin ben hicbir sorunum yok-mus gibi davranirim, kendimi unuturum, sucluluk duygusuyla yasarim hayatimi hep..)

    emdr travmalarin yarattigi stresi sakinlestirebilse de, onlarin sebep oldugu zamaninda ise yarayan ama sonrasinda hayatimizda ise yaramayan, hayatla mucadele etme mekanizmalarini cozmeye yetecek bir yontem degil, anladigim kadariyla. o acidan, 'mucize travma' tedavisi degil, cunku kendi hikayeni bilmek, cozmek, kendi bedeninde o hikayenle sakin ve guvende hissedebilmek, travma sebepli yarattigimiz hikayeden guclenerek cikabilmek tam anlamiyla istenilen 'entegre' olmus, beyin, sinir sistemi beden uyumunu getirebilir. (bunun yollarini da butunuyle bessel van der kolk, beden kayit tutar kitabinda anlatiyor)

    ozellikle cocukluk travmasindan iyilesmek icin hepsinin bir butun olarak uygulanmasina ihtiyacimiz var cunku butun bedenimiz, sinir sistemimiz, kendimizi ifade etme seklimiz, dunyayi, insanlari algilama bicimimiz, beklentilerimiz, hayallerimiz hepsi yara aldi gecmiste olan yanlislardan ve yerine getirilmeyen ihtiyaclarin eksikliklerinden.
160 entry daha
hesabın var mı? giriş yap