5 entry daha
  • şeyh sait isyanı üzerine kurulan şark istiklâl mahkemesi, isyanı kolaylaştırmak suçlamasıyla aralarında vatan gazetesi sahibi ve başyazarı ahmet emin yalman'ın da bulunduğu beş gazetecinin tutuklanarak hakim karşısına çıkarılmasına karar verir. tabi devir kötü, mahkeme durmadan kelle alıyor ve haklarında ne karar verileceği de meçhul. gazeteciler, elazığ'a doğru giderlerken mustafa kemal'e yalvarırcasına iki telgraf çeker. ilki adana'dan ikincisi ise diyarbakırdan. işte diyarbakır'dan çekilen telgraf:

    "yüksek dehanızla vücuda getirdiğiniz inkılâpta hakiki ve samimi birer fikir amelesi sıfatıyla çalıştığımızı ve cumhuriyetin zafer ve istikrarına faydalı olmaktan başka emel beslemediğimizi, istiklâl mahkemesinin huzuru adaletinde de ispat etmek için, şark vilayetlerinden "elaziz"e doğru giderken isyan ve irticaın pençesinden bir defa daha kurtarmış olduğumuz bu vatan parçasında gördüklerimiz ve duyduklarımız, bize şu kanaati verdi ki, eski idarelerin ihmal ettiği memleketimizde, yazı masası başında, görülemeyen birtakım vaziyetler mevcuttur. bu vaziyet içinde vatanın süratli bir inkişafa mazhar olmasını temin edebilmek ve türk milletini işaret ettiğiniz inkılap yolu üzerinde gayeye doğru sarsıntısız yürütebilmek için, şahsi münakaşalardan ziyade, birlik ve dayanışma halinde bir sükûnete muhtaç olduğumuza kanaat getirdik.

    türk aile topluluğu içinde, bundan sonra işgal edeceğimiz mevki, her ne olursa olsun, mesleğimizi bu kanaate göre düzenlemeye ve çevremize aynı kanaati samimiyetle telkin etmeye çalışacağımızı arz eder ve kurtarıcımıza, irticadan huzur ve refaha kavuşan bu muhitten, en derin tazimlerimizi bir daha tekrar ederek feyizli nazarlarınızın üzerimizden eksik edilmemesini istirham eyleriz muhterem cumhurreisimiz hazretleri."

    imzalar: ahmet emin, ahmet şürü, müştak, suphi nuri, gündüz nadir

    (bkz: can korkusu)
33 entry daha
hesabın var mı? giriş yap