6 entry daha
  • aslında corinthians olarak bilinen 4 kulüp var ve ikisi brezilya’dan. bunlardan ilki bu başlıktaki entrylere konu olan sport club corinthians paulista. diğeri ise adını onlardan esinlenerek almış, 1991 yılında kurulan sport club corinthians alagoano. birisi amatör bir isle of man kulübü. sonuncusu yine amatör bir kulüp ve ingiltere’den. sport club corinthians paulista adını bu corinthians’tan esinlenerek almış. kulübün kurulduğu yıl brezilya’ya dostluk maçları için gelen ve brezilya’da oynadığı tüm maçları kazanan bu ingiliz takımının ismi; kurmak üzere oldukları kulübe isim arayan, portekizli, ispanyol ve italyan işçilerin önderliğindeki, kulüplerine isim için charles william miller’a danışan kurucularca, brezilya futbolu’nun babası olarak anılan miller’ın önerisi ve işçilerden joaquim ambrosio’nun ısrarı ile isim olarak seçilir. aslında biraz ilginçtir bu seçim. dönemin brezilya futboluna ingilizler egemendir. oyunu oynayanların büyük çoğunluğu ingiliz kökenliler ve ingiliz şirketlerinde çalışanlardır. kurucuların amacı ise yalnızca ingilizlerin değil, herkesin oynayabileceği bir takım kurmaktır. bir nevi ingilizlere başkaldırıdır yani. ne var ki ingiliz ekibine hürmetleri gerçekten büyüktür kulübün kurucularının, onların adını seçerler. hatta iki takım 1988 yılında brezilya’da tekrar karşılaşırlar ve brezilyalı socrates ilk yarıda brezilya ekibinin, ikinci yarıda ise ingiliz ekibinin formasını giyer.

    aslında ingiliz ekibi corinthians da hürmet duyulmayacak bir takım değildir. kulüp 1882 yılında federasyon görevlisi lane jackson tarafından londra’da kurulmuştur. çıkış noktası ise dönemin hakimi iskoç ekibi queen’s park ile başedebilecek bir takım yaratmaktır. ancak takımın en belirgin yanı spor anlayışıdır, tamamen amatör ruha bağlı kalacaklardır. asla kupa ya da ödül için maç yapmayacaklardır. futbolun yayılması için çalışacaklardır. bunların dışında kendilerine özgü kuralları da vardır. örneğin, rakip penaltı kullanacağı zaman kalecileri asla o penaltıyı kurtarmayı denemeyecektir. zaten isimleri de amatör ruhu ifade eden “corinthian ideal” kavramından gelmektedir.

    takımın oyuncularını genellikle kolej ve üniversite takımlarının seçme oyuncuları oluşturur ve oyuncular için corinthians takımının da bir parçası olmak gurur kaynağıdır. iskoçya ingiltere mücadelelerinde ingiliz takımının büyük çoğunluğu aynı zamanda corinthians oyuncusudur. 1894 ve 1895 yıllarınnda oynanan iki galler maçında tüm kadro corinthians elemanlarından oluşmuştur. ancak federasyon, oyuncular aynı zamanda başka takımların da oyuncuları olduğu için bunu rekor olarak kabul etmez. bu alandaki rekor battle of highbury olarak anılan 14 kasım 1934 ingiltere italya maçındaki yedi oyuncusu ile arsenal takımınındır.

    kulüp, lige dahil olmayı ve fa cup’a katılmayı reddeder. aslında katılsalar pek çok kez fa cup şampiyonu olabilecek bir takım olduklarını anlamak zor değil. örneğin 1884 fa cup şampiyonu blackburn rovers’ı o yıl 8-1 yenmişler. 1903 fa cup finalini 6-0 kazanan bury, corinthians karşısında 10-3 mağlup ayrılmış sahadan. ertesi yıl manchester united’ı 11-3 yenmişler ki bu manchester united tarihinin en ağır yenilgisidir. ve profesyonellere karşı amatörler olarak yapmışlar bunları. futbolun yaygınlaşması için dünyanın çeşitli yerlerinde dostluk maçlarına çıkan takım önemli izler bırakır. 1904 yılındaki isveç turnelerinden sonra isveçliler corinthians bowl isimli bir turnuva düzenlemeye başlarlar. real madrid kulübünün forma renkleri de corinthians’ın izlerindendir. tıpkı brezilya kulübünün ismi gibi.

    kurulurken corinthians’ın adını alan brezilya ekibinin kuruluş dönemi ile günümüzdeki halini karşılaştırınca ortaya çıkan ise tam bir ironi harikası. göçmenler caddesinde gaz lambasıyla aydınlanan bir odada futbolu ingiliz tekelinden çıkarmak, her isteyenin oynayabileceği bir oyun haline getirmek amacı ile göçmen işçiler tarafından kurulan kulüp, günümüzde londra merkezli bir şirketin malı. geçen yıl transfer piyasasının altını üstüne getirip şampiyon oldular şike skandalı nedeni ile 11 maçın tekrarlandığı brezilya liginde. ardından carlos tevez ve javier mascherano aniden şirketin diğer takımı west ham united’ın oyuncusu oluverdi. şirketin sahibi kia joorabchian ise iran asıllı, ingiliz pasaportlu bir arsenal taraftarı ve sırtını rus oligarklara yasladığı biliniyor. yola, futbolu ingilizlerin tekelinden çıkarmak hedefi ile çıkan ve adını amatör ruhu şiar edinmiş bir takımdan alan kulüp; ingiltere’ye yerleşmiş rus oligarkların paraları ile konuştukları bir oyunun oyuncağı olduğu çıkmaz bir sokağa vardı.
24 entry daha
hesabın var mı? giriş yap