1 entry daha
  • 2005 yılında sadece bükreş in doğusunda olduğunu bildiğimiz isimsiz bir kasabada gecen bir filmdir bu film. 3 farklı karakter üzerinden ilerler film . ve hiç biri "acaba kasabamızda devrim oldu mu?" sorusunu cevaplayacak veya soracak kadar işinin/konunun ehli değildir. filmin komik olmasını sağlayan yegane etken budur fakat bu yeterli bi etken gibi gelmemiştir bana. zira film, belirsizliğin yarattığı kafa karışıklığı sonucu bazı karakterlerin şuursuzca ettiği bazı kelamlar haricinde komedi öğesi taşımamaktadır. bazı repliklerdeki incelikli olmasa da espriler ani gülme efekti yaratmanıza sebep olabilir fakat bu bir süreklilik taşımaz genelde.
    --- spoiler ---
    ama örneğin bu sürekliliği taşıması için yaşlı adam karakterindeki homurdanma faktörü devreye sokulmuştur fakat bu homurdanma hali homurdanmanın "komik" olduğunu düşünen ve hayatında genelde homurdanmayan insanları güldürebilir anca. mesela ben mütemadiyen homurdanan/söylenen bi insan olarak yaşlı adam karakterini izlerken pek bi tat alamadım, aklıma sık sık "beni de homurdanırken kameraya çekseler ben de komik olcam demek ki" gibi bi fikir gark oldu bu da filmde eğlenmeme mani oldu ne yalan söyliyim. (filmi sinemada izlememin ve etrafımda bi sürü gülen insanın olması etkili oldu bu yorumumda muhtemelen )
    --- spoiler ---

    kamera hareketlerinin fazlasıyla durağan olması, onun yerine mizansenin fazlasıyla hareketli olması filmi ilginç kıldı benim için . kasabadaki dinginliğin içerisinde kasabalıların günlük hayatlarındaki koşuşturmasını betimliyor bu tercih sanırım ki sorduğu soru yani "devrim bu kasabada oldu mu" sorusunun da cevabı bu tercihle verilmiş oluyor; "devrimin bu kasabada olup olmaması hiç de önemli değil " şeklinde. "devrimin yaşandığı yer salt bükreş gibi metropollerdir " söylemi de mukabildir diğer cevaba. kasabanın karakterleri de zaten film boyunca devrimi değil de birbirlerini tartışıyorlar, çünkü bir devrim bilinci ulaşmamış romanyanın kırsalına.(bu filmden çıkarımıma göre)

    her şeye rağmen iyi bir balkan filmi olarak görülebilir bükreşin doğusu.
29 entry daha
hesabın var mı? giriş yap